12 bodů? Jezdíš? Sedíš!

22. září 2006 13:00

Někdo řízení považuje za nutné zlo, jiný z něj má radost. Někdo by bez auta nevydělal ani korunu, jiný se vozí pouze za zábavou a odpočinkem. Ale všichni potřebují řidičák. Způsobů, jak o něj přijít, je ale několik.

V zásadě jsou 2, a to vyslovení zákazu činnosti, tedy v tomto případě řízení, nebo ztráta řidičského oprávnění. Zákaz činnosti dostaneme rovnou za ty nejzávažnější přestupky, například za alkohol, ale také například za porušení zákazu předjíždění nebo zastavení na místě pro zdravotně postiženého. U některých přestupků, jako je telefonování nebo nedání přednosti chodci na přechodu, je pak zákaz vysloven při jejich opakování během 12 měsíců.

"Budu správním úřadem vyrozuměn o jeho rozhodnutí a sankci. Bude-li mi udělena pokuta a současně zákaz činnosti, tedy v tomto případě řízení. Současně mi bude oznámena lhůta, do které musím odevzdat řidičský průkaz. Součástí vyrozumění bude i pasáž o možnosti odvolání, tedy do kdy, u koho jej podat a tak dále. Při podání odvolání si potom řidičský průkaz ponechám a pokutu neplatím. Vyčkává se až na rozhodnutí v odvolacím řízení," vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek.

Řízení v době, kdy nám byl zadržen řidičský průkaz pak může znamenat pokutu od 5 000 do 10 000 korun, zákaz činnosti se prodlouží o 6 až 12 měsíců a navíc nám naskočí nových 6 bodů. To bylo zadržení. Ztráta řidičského oprávnění nastává ve chvíli, kdy nasbíráme plný počet bodů, tedy 12.

"V tomto případě jsem povinen do 5 dnů od doručení oznámení odevzdat příslušnému správnímu úřadu řidičský průkaz."

Tady je důležité rozdělit řidičské oprávnění a řidičský průkaz. Ten totiž pouze prokazuje, že máme příslušné oprávnění, ale, i když průkaz neodevzdáme, přijdeme o oprávnění po 5 dnech automaticky. A řízení bez něj se opravdu nevyplatí.

"V tomto případě hrozí pokuta od 25 000 do 50 000 korun, zákaz činnosti od 1 do 2 let a zápis 7 bodů do karty řidiče. Podle nové skutkové podstaty v trestním zákoně v § 180 je toto možné považovat také za trestný čin, za nějž hrozí až 1 rok odnětí svobody."

autor: pgj
Spustit audio