Aby nás nevysušilo

5. červenec 2006 13:00

Taky je vám tak strašné horko? No je léto, tak se není co divit, i když je pravdou, že letošní třicetistupňová vedra nejsou zrovna to nejpříjemnější. Zvláště pak pokud máte před sebou dlouhou cestu autem. Jak ji nejlépe přežít?

Samozřejmě ideálem je mít v autě klimatizaci, ostatně mnoho výrobců ji už zařazuje i do základních výbav, jednoduše proto, že je pro ně stejnou samozřejmostí jako topení.

"Vezmeme-li v úvahu, že 2 měsíce v létě se teploty pohybují vysoko nad 20 °C, tak v autě se teplota může pohybovat i okolo 50 °C a řídit při takovéto teplotě není jednoduché. Klimatizace by tedy i z hlediska komfortu a bezpečnosti měla být součástí vozu." Podle Matěje Loudy z firmy Autoklimatizace je ovšem nezbytně nutné klimatizaci v autě alespoň dvakrát ročně vyčistit, protože jinak se v ní množí mikroby, což jako první poznají alergici. A jaké je ideální nastavení teploty v autě?

"Závisí to na venkovní teplotě. Klimatizace by neměla vytvářet větší rozdíl než je 6 °C."

To potvrzuje také doktor Jaroslav Větvička z pražské Střešovické nemocnice. "Vždycky je zapotřebí vycházet z toho, do jakého prostředí budeme z auta vystupovat a z jakého nastupujeme. Teplota se dá upravovat i v průběhu jízdy, podle toho jaký máme cíl a jak dlouho cesta trvá. Bude-li venku 40 °C, pak si v autě nenastavíme 18 °C, ale klidně na 27 °C a sami budeme cítit, že nám to vyhovuje."

Vyšší rozdíly teplot by totiž mohly nepříznivě ovlivnit nejen zdravotní stav řidiče.

"Zvlášť u osob s vyšším krevním tlakem, ale také u dětí do 7 až 8 let, může být riziko spojené s vysokým rozdílem teplot velmi vysoké."

Bohužel většina z nás nemá v autě klimatizaci, její dodatečná montáž je finanční velmi náročná, stojí až kolem 50 000 korun, a tak nezbývá než bojovat s horkem vlastními silami. Nejdůležitější je správný pitný režim, tedy pít ještě před tím než máme žízeň. Ideální jsou energetické nápoje.

"Mohou to být mírně oslazené nápoje. Sladký nápoj žízeň nezažene. Ideální je střídání dvou druhů nápojů. V průběhu cesty se několikrát napít slazeného nápoje a mezitím popíjet neslazený nápoj, který doplní tekutiny a zažene žízeň. Ideální jsou mírně nahořklé nebo nakyslé nápoje," dává dobrou radu co pít v horkých dnech v autě Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka Thomayerovy nemocnice v Praze-Krči. Zároveň ale varovně zvedá prst nad pitím větším množstvím kávy. "Jakýkoliv nápoj, který obsahuje kofein, odvodňuje organismus, protože nutí organismu ke zbavení se tekutin, čímž prohlubuje dehydrataci. Káva není v tomto smyslu nápojem. Nelze očekávat, že po vypitím několika káv doplníme tekutiny. Naopak ztratíme více než je zdrávo. Pokud člověk není dostatečně zásoben tekutinami, pak jeho pozornost velmi rychle klesá."

autor: evk
Spustit audio