Aby se řetěz nepřetrhnul

2. prosinec 2008 13:00

Zimní pneumatiky by měly být samozřejmostí. Nehledě na to, že leckde jsou u nás letos povinné, a to s minimální výškou dezénu 4 mm. Protřelí milovníci zimních sportů, kteří se často vydávají za svými radovánkami do hor, pak zpravidla mívají v kufru svého auta také sněhové řetězy. Někdo jen tak preventivně, jiný je nasazuje pravidelně. Ať tak či onak, nebyly vynalezeny nadarmo. Jejich koupě ale při dnešní nabídce není jednoduchá.

Vždy bychom měli zvážit, jak často budeme řetězy využívat. Podle toho se pak také rozhodnout.

"Nejjednodušší jsou řetězy s příčnou stopou, které lze použít jednou či dvakrát za zimu. Potom jsou řetězy s H stopou, které se používají na delší jízdy a po více sezón. Pokud ale často jezdíte do hor (Alpy, apod.), doporučujeme řetězy vyšší kategorie, které mají velmi jednoduchou montáž - nasadíte na kolo, rozjedete se a řetězy se na kolo sami upnou," radí Tomáš Svoboda z Autopotřeb Praha.

Nasazení těchto řetězů je zcela jednoduché a otázkou několika desítek sekund.

"Vlastní řetěz položíte na pneumatiku, jednou závlačkou zajistíte středovou matici a po rozjezdu se zbytek řetězu navlíkne sám."

Správné nasazení bychom měli po ujetí několika metrů zkontrolovat. Zkušení matadoři to už ale dokáží i prostým pohledem z okénka. Mnozí ve snaze ušetřit, a případně naplnit literu zákona například u našich jižních sousedů, sáhnou po řetězech asijské provenience.

"Mechanické vlastnosti těchto řetězů jsou rozhodně horší, čemuž odpovídá i cena. Osobně bych je doporučoval pouze na jednorázové použití."

Nekvalitní řetěz se navíc může přetrhnout, kolo protočit a následná škoda na podběhu, blatníku nebo zavěšení kola nemusí být zrovna malá. Vodítkem nám tedy může být cena.

"Částka začíná okolo 1500 korun. Pokud je cena nižší, musíte počítat i se špatnou kvalitou sněhových řetězů."

Na opačném pólu pak stojí zmíněné samonasazovací řetězy.

"Stojí řádově okolo 6000 korun, ale ty nejdražší se dostanou až k 10 000 korun," říká Tomáš Svoboda.

U řady moderních aut pak nastává problém, protože řetězy se okolo kola prostě nevejdou. Pro ně je určen poslední hit - látkové řetězy. Ty se pohybují v ceně okolo 3000 korun a jejich nevýhodou je velmi malá výdrž při jízdě po asfaltu, tedy na místech, kde se často střídá zasněžená a holá silnice. Nevydrží ani několik desítek kilometrů.

autor: pgj
Spustit audio