Airbag chodců získal ocenění v motoristické anketě

2. únor 2013 12:55

Ze sta obětí dopravních nehod je 14 chodců. Takové jsou evropské statistiky dopravních nehod. Jen na českých silnicích každoročně zemře okolo 40 chodců. Další desítky nebo spíš stovky jsou zraněny. I to byl jeden z důvodů, proč švédská automobilka Volvo vyvinula systémy, které snižují následky takového střetu.

Před dvěma lety Volvo představilo systém, který dokáže v provozu rozeznat lidskou postavu. V případě hrozícího střetu s chodcem nejprve řidiče varuje, a v případě, že je náraz nevyhnutelný, auto samo co nejvíce zpomalí. Přesto nelze takové nehodě zcela zamezit, proto Volvo vyvinulo airbag, který má snížit následky zranění nechráněného člověka.

„Tento airbag chrání chodce při srážce s vozidlem při čelním střetu. Lidé a automobily se pohybují na těsném prostoru při rychlostech mezi 20 až 50 km/h. Přitom člověk je měkký, auto tvrdé, proto je tu airbag, aby pomohl,“ konstatuje Thomas Broberg z technického vývoje švédské automobilky.

Vše precizně řídí elektronika

Systém pracuje na několika úrovních. Nejprve reaguje systém rozpoznání hrozby střetu s chodcem a auto začne zpomalovat. Ve chvíli, kdy je střet nevyhnutelný, spouští elektronika další systémy.

„V první chvíli se zdvihne kapota, aby se zvětšil prostor mezi ní a tvrdými částmi motoru. Následně zpod kapoty před čelním oknem vystřelí polštář, který zakryje nejen část okna, ale i sloupky. Za vším stojí senzory v čelním nárazníku, které už předem dokážou vyhodnotit, zda dojde ke srážce, a aktivují celý systém.“

Touto unikátní technologií byl jako první vybaven model V40. Celý systém byl testován nejen na počítačích, ale také při stovkách praktických zkoušek v laboratořích, kdy byly simulovány nejrůznější typy silnic, situace, ale i počasí. Není divu, že za tento další krok směrem k vyšší bezpečnosti obdrželo Volvo v rámci ankety Auto roku v ČR po zásluze prestižní ocenění Technická inovace roku.

autor: pgj
Spustit audio