Alespoň jednou za půl roku

12. červen 2006 13:00

Anketní otázka uplynulého týdne tentokrát směřovala vlastně jen k určité skupině motoristů, konkrétně těch, kteří mají v autě klimatizaci. Jak často ji čistíte? Ptali jsme se a těsná většina 54 % prohlásila, že nikdy. Dalších 27 % tak činí alespoň jednou za rok a zbývajících 19 % respondentů se k čistění klimatizace dostane teprve tehdy, když už začíná zapáchat. Ovšem to je pozdě. Proč?

Jednoduše proto, že v té chvíli už jsou bakterie takříkajíc ve svém živlu.

"Jedná se už o rozvinuté pozdní stadium znečištění a klimatizace by opravdu měla být čištěna preventivně jednou za půl roku. V počátečním stadiu nelze rozeznat, zda je desinfekce potřeba, ale vliv na organismy už mít může," upozorňuje Matěj Louda z firmy Autoklimatizace, podle kterého jsou v tomto směru dobrým barometrem alergici nebo osoby citlivé na dráždivé mikroorganismy. Co se tedy v systému klimatizace odehrává a v čem je její znečištění nebezpečné? "Vnitřní výparník, který je uvnitř vzduchotechniky vozu, je nestudenějším místem a kondenzuje na něm. Zároveň je místem, kde se zachytává prach a množí se tam nejrůznější plísně a bakterie, které se potom dostávají do interiéru vozidla."

Dezinfekce klimatizace by se tedy měla provádět dvakrát ročně, nejlépe před sezónou a po ní. Je to ovšem poněkud náročnější úkon než jen nastříkání dezinfekčního spreje do výdechu vzduchotechniky.

"Nejedná se o čištění klimatizace. Navíc aplikace takového spreje pouze překrývá případný zápach, který z ventilace vychází. Pro vyčištění klimatizace je potřeba systém rozebrat a dostat se na jeho začátek. Desinfekční látka musí být rozprášena do co nejjemnější látky tak, aby pokryla celou plochu vzduchotechniky a pokryla i nepřístupná místa. Jedině tak je možné vydesinfikovat celý systém."

A to vám udělají v každém servise za dvacet minut a pár stokorun. Ale můžete si být jisti, že dýcháte čistý vzduch. Narozdíl od čištění kabiny či mytí karosérie není dezinfekce klimatizace závislá na počtu ujetých kilometrů, čistit by se tedy podle Matěje Loudy mělo pravidelně, i když s autem nejezdíte.

"I při méně častém ježdění není důvod k nečištění klimatizace, protože i v té době v jejím prostředí probíhají přírodní procesy. Čištění by se opravdu mělo provádět bez ohledu na ujeté kilometry zhruba jednou za půl roku."

Přesto na závěr alespoň jedna dobrá zpráva od mikrobioložky Kateřiny Klánové, z pověstné legionely nemusíme u autoklimatizací mít strach.

"Legionely způsobují nemoc, která je poměrně vážná a byla poprvé popsána v souvislosti s bakterií legionela, která byla objevena ve vodní nádrží. V souvislosti s klimatizací automobilu jsem o ní neslyšela."

autor: evk
Spustit audio