Ani 50 korun za litr nás nezastaví

31. červenec 2006 13:00

Jaká cena za litr pohonných hmot by vás donutila přestat jezdit autem? Ptali jsme se vás po celý uplynulý týden a kupodivu jednoznačným vítězem byla odpověď, že budete jezdit pořád. Uvedlo to 48 % respondentů. Dalších 21 % hlasujících by začalo přemýšlet o odstavení auta při ceně 40 korun za litr benzínu či nafty, 19 % vidí tuto hranici už při 35 korunách a zbývajících 12 % účastníků naší internetové ankety by přestalo jezdit při padesátikoruně za litr. Proč to tak je a proč se vlastně zvyšují ceny pohonných hmot?

Pokud by vás od cesty autem odradila cena 50 korun za litr benzínu či nafty, pak se v těchto dnech určitě nevydávejte na britské ostrovy. Jestliže vás děsí 40 korun za litr, pak zvažte výlety do zahraničí, především do států západní Evropy anebo naopak hned na východ, protože na Slovensku benzín 40 tamních korun stojí. Ovšem pokud tuto hranici spatřujete už v ceně 35 korun za litr pohonných hmot, pak si začněte hledat garáž na odstavení svého auta. Na našich dálnicích se za litr benzínu platí 33,90 Kč nebo i více. Proč se vlastně cena ropy od jara tak zvýšila?

"Stalo se několik klíčových věcí, a to přechod USA na biopaliva, k čemuž se přidalo geopolitické napětí, ať už ze strany severní Koreji nebo Iránu a jako poslední se přidal konflikt mezi Izraelem a Libanonem. To jsou hlavní události, které stojí za vzestupem cen benzínu," vysvětluje analytik společnosti Colloseum Jiří Šťastný, podle kterého je velkoobchodní cena v celé Evropě stejná, přesto jsou ty maloobchodní kvůli daním podstatně rozdílné. Svou roli při tvorbě ceny za litr pak samozřejmě hraje i marže jednotlivých distribučních společností. Přesto velká část řidičů tvrdí, že stoupající cena za litr benzínu či nafty vůbec neovlivní používání jejich auta. A zřejmě to tak asi i bude, protože, jak už bylo řečeno, na Slovensku už na benzínových stojanech cena začíná čtyřkou a přesto se počet motoristů na silnicích příliš nesnížil.

"Jazdí sa stále rovnako. Je dovolenková sezóna, čiže o žadnom úbytku aut na cestách nelze hovorit. Vodiči si iba vyberajů kade tankujů. Stanice s nižšími cenami tak majů vyšší návštěvnost." Praktickou zkušenost Milana Černáka z Národního automotoklubu Slovenska doplňuje strohým konstatováním analytik Jiří Šťastný. "Člověk si vždy, potom co si zanadává, zvykne a cenu akceptuje." Nechci malovat čerta na zeď, ale přesto se finančního analytika ptám - je reálné, že by v České republice skutečně stál litr benzínu 50 korun? "Někdy určitě, ale je otázka za jak dlouho to bude. Je fakt, že ropa bude docházet. Vstupuje do toho řada faktorů, které lze odhadnout. Jako řidič pevně doufám, že to nebude moc brzo."

autor: evk
Spustit audio