Asistenční služba ušetří desetitisíce

1. červenec 2008 13:00

Stačí chvilka nepozornosti nebo trochu větší únava a nehoda je na světě. I když to odnesou jen, jak se říká, plechy, je to rozhodně nepříjemné. A problém se pak násobí vzdáleností od domova. My vám teď poradíme, jak se zachovat při nehodě v zahraničí.

V první řadě je třeba zdůraznit, že budeme mluvit o nehodách, kdy nedojde ke zranění nebo smrti. V takovém případě mám možnost zavolat do své pojišťovny, kde nám poradí. Druhou možností je využít asistenčních služeb, které zpravidla od pojišťovny máme k pojistce k dispozici.

"Záleží na tom, jaký rozsah asistenční služby má zákazník sjednán nebo který je uplatněn k pojistné smlouvě. Vztahuje se hlavně na dopravní nehodu, ale ve většině případů také na riziko poruchy vozu," radí Pavel Ronovský z Toppojisteni.cz.

Právě rozsah pojištění je velmi důležité znát, protože bychom se následně mohli dostat do situace, kdy asistenční služba bude požadovat zaplacení služeb, které nám poskytla, ale nejsou ve smlouvě. Měli bychom mít pokryty alespoň základní služby.

"Odtah vozidla a jeho opravu, odtah vozu do České republiky, zajištění noclehu a případně náhradního vozidla."

Když před cestou zjistíme, že nám něco chybí, je dobré si za potřebný rozsah služeb připlatit. Stokoruny nám mohou ušetřit desetitisíce. Základním dokladem o povinném ručení je pak zelená karta. Ale z tohoto pojištění jsou hrazeny pouze škody poškozeným.

"Zelená karta je dnes dokladem jak pro vnitrozemské pojištění, tak jako doklad do zahraničí. Je platná ve celé Evropské unii a v dalších státech v rámci Evropy. Při cestě přes Německo je potom dobré mít dvě vyhotovení Zelené karty, protože při případně nehodě vám německá policie odebere jeden originál Zelené karty."

Ty nám naše pojišťovna samozřejmě vydá. A když už tam budeme, měli bychom si vyzvednout také takzvaný Evropský formulář o dopravní nehodě, který nám umožní přesné zaprotokolování nehody a vyřeší případný jazykový problém.

"Evropský protokol o dopravní nehodě je základ, který vřele doporučujeme. Existuje v několika jazykových mutacích. Pokud se stane nehoda v zahraničí, mohu vyplnit údaje o sobě v českém jazyce a druhá strana například v angličtině nebo němčině. Jsou to základní dokumenty pro likvidaci pojistné události."

Mluvím samozřejmě o drobných nehodách, k nimž nebudeme volat policii. V takovém případě je dobré pořídit co nejpodrobnější fotodokumentaci.

"V případě, že by k tomu nebyla přivolána policie, slouží to jako velmi důležitý doklad pro pojistnou událost."

Základem je samozřejmě domluvit se na míře zavinění. Hlavně nikdy nepodepisujte, ani policii, něco, čemu perfektně nerozumíte. Policie je případně povinna vám zajistit tlumočníka.

autor: pgj
Spustit audio