Autosalón Paříž 2010

29. září 2010 14:30

Radiožurnál tradičně nebude chybět na podzimní světové přehlídce nových vozů. Pařížský autosalón poprvé otevře své brány ve čtvrtek 30. září novinářům, v sobotu 2. října potom široké veřejnosti.

Mezi prvními budou novinky bedlivě sledovat reportéři Petr Jansa a Jan Říha, aby vám je hned od čtvrtka ve vysílání Motožurnálu po 13. hodině představili. Těšit se můžete na zajímavosti k premiérám vozů, na představení ekologických i sportovních aut i na pohled do zákulisí pařížské automobilové show.

Vybrané novinky světového autosalónu v Paříži:

Audi
Hlavním tahákem stánku Audi bude luxusní liftback A7 Sportback s technikou, která se objeví v nové generaci modelu A6. BMW 5 GT tak získá důstojnou konkurenci.

BMW
Bavorská automobilka se v Paříži pochlubí novou generací SUV BMW X3. Spekuluje se také o tom, že „bavorák“ představí i sportovní řadu 1 M coupé.

Citroën
Pod logem dvou šípů bude zářit premiéra druhé generace modelu nižší střední třídy Citroën C4, ale také jeho stylová variace s označením DS4.

Ford
S heslem malý, ekologický a zábavný se představí veřejnosti Ford Start. Designerská vize auta určeného především do města. Důkazem toho je úsporný tříválcový motor EcoBoost o zdvihovém objemu jeden litr s vysokým výkonem a nízkými emisemi.

Honda
Japonská automobilka představí na pařížském autosalónu Hondu Jazz Hybrid. Nový model bude vybaven hybridním motorem a řídicím systémem IMA. Pod kapotou hybridního jazzu se bude ukrývat motor i–VTEC o objemu 1,3 litru spojený se samočinnou převodovkou CVT. Od stávajícího modelu Jazz se bude Jazz Hybrid lišit novými světlomety s modrým lemováním, čirými zadními světly, novou mřížkou chladiče, upravenými nárazníky a chromovanou lištou na víku zavazadlového prostoru. Prodej na evropském trhu bude zahájen počátkem roku 2011.

Hyundai
Korejský výrobce připravil podzimní ofenzívu novinek. Tou hlavní bude kompaktní velkoprostorové auto ix25, tedy nástupce modelu Matrix. Pochlubit by se měl i vozem střední třídy i40, který nahradí sonatu.

Chevrolet
Chevrolet přichystal do Paříže hned čtyři světové premiéry. Tou první je Chevrolet Aveo s dynamickým a agresivním vzhledem. Nové aveo je širší a delší než současný model. Poskytuje prostorný interiér a také dostatečně velký zavazadlový prostor. V základní výbavě malého chevroletu bude elektronický posilovač řízení (EPS), elektronický stabilizační systém (ESC) a brzdy s ABS. Benzínové motory jsou dva se zdvihovým objemem 1,2 l (70 k a 86 k), 1,4 l (100 k) a 1,6 l (115 k). Poprvé se bude aveo nabízet i se dvěma verzemi dieselového motoru 1,3 l (75 a 95 k) využívajícími technologii Start-stop.

Druhou novinkou automobilky Chevrolet je nové SUV Captiva se sportovním a dynamickým vzhledem. Nová captiva zaujme nejen designem přední části, ale také mnoha vylepšeními v interiéru. Pod kapotou pak nalezneme dva benzínové motory (2,4 l a 3,0 l s výkonem 258 koní) a dvě varianty turbodieselu 2,2 l. Na evropské trhy přijde na jaře 2011. Třetím do party novinek je malý rodinný van Orlando – Crossover kombinovaný se sedmisedadlovou všestranností. Posledním mohykánem od Chevroletu je Cruz – hatchback, který vynikne především svým agresivním vzhledem a praktičností.

Jeep
Klasika s názvem Jeep Grand Cherokee nové generace spatří výstavní světlo světa právě v Paříži.

Kia
Další korejský hráč Kia přichází s novou generací modelu střední třídy. V Evropě nepříliš úspěšný magentis nahradí optima s designem navrženým na starém kontinentu.

Lexus
Hlavním hrdinou stánku japonského Lexusu bude nepochybně kompaktní hatchback CT 200 hybrid.


Mercedes-Benz
Německý výrobce luxusních vozů vsadí v Paříži na novou generaci „čtyřdveřového“ kupé třídy CLS.

Mitsubishi
Japonci konečně odstartují novou éru automobilky se třemi diamanty ve znaku. Poprvé mají na světovém autosalónu předvést elektromobil pro širokou veřejnost i-MiEV v produkční verzi.

Nissan
Japonská automobilka představí v Paříži koncept nového elektromobilu. Výstavní premiéru bude mít nová verze Nissanu X-TRAIL. Kompaktní SUV se dočká výrazného vizuelního vylepšení a kvalitnějšího zpracování interiéru.

Opel
Německá automobilka políčila na návštěvníky pařížského autosalónu rozšířením modelové řady Astra o kombi s označením ST. Dále na ně čeká světová premiéra konceptu třídveřového sportovně laděného hatchbacku s názvem GTC Paris. O pohon se stará čtyřválcový přeplňovaný motor 2.0 Turbo s přímým vstřikováním. Pohonný systém je vybaven technologií Start-stop.


Peugeot
Mezi nejobletovanější exponáty v Paříži se určitě zařadí dvojnásobný nástupce modelových řad 407 a 607 Peugeot 508 v provedení sedan i kombi. Pyšní se elegantním a vyváženým designem s tradičními tvary peugeotu. 508 je vybavena nejmodernějšími technologiemi, jako je například nový systém e-HDi (Stop-start). V horizontu několika měsíců bude nabídka pohonů rozšířena o technologii HYbrid4 s výkonem 200 koní, pohonem všech kol a pouhými 99 g CO2/km (v elektrickém režimu jsou emise nulové). Peugeot 508 bude k dispozici ve dvou karosářských variantách – sedan a kombi s klasickým označením SW. Na trh budou uvedeny začátkem roku 2011.

Porsche
Sportovní značka koncernu Volkswagen bude prezentovat nejrychlejší produkční vůz v historii značky Porsche 911 GT2 RS.

Renault
Jak jinak než doma představí Renault svoji novou vlajkovou loď, vůz vyšší střední třídy s názvem Latitude.

Range Rover
Anglická klasika představí v Paříži nový model. Ten bude menší, lehčí a úspornější ve spotřebě. Ani tento model však nebude méně prémiový, nebude méně luxusní a exkluzivní ani méně speciální, než jsou ostatní modely značky Range Rover.

Suzuki
Japonská automobilka Suzuki udělá pařížský autosalón zajímavějším premiérou nové generace úspěšného malého vozu Swift, který by měl být prodáván také s pohonem 4x4. Bude mít sportovnější design, propracovanější interiér a naroste o 9 cm do délky. Nový swift se může pochlubit lepšími jízdními vlastnostmi, vyšším výkonem, nižší spotřebou, výrazně lepším odhlučněním. Velký důraz kladený na bezpečnost dokazuje sedm airbagů a ESP v základní výbavě. V České republice bude zahájen prodej nového vozu Suzuki Swift v polovině října 2010.

Škoda
Vývojáři tradiční české značky pod křídly VW připravili prezentaci druhé generace úsporných modelů s názvem Green Line. Hlavními technologickými pilíři modelů GreenLine jsou moderní dieselové motory s přímým vstřikováním (1.2 TDI CR 55kW a 1.6 TDI CR 77kW), Start-stop systém a rekuperace brzdné energie. Mezi další prvky pak patří například úprava řídicí jednotky motoru, použití pneumatik se sníženým valivým odporem, aerodynamické změny karoserie a podvozku či doporučení pro zařazení převodového stupně na přístrojové desce.

Není však vyloučeno ani zajímavé překvapení v podobě konceptu, který poodhalí, jak bude vypadat některý z budoucích modelů s okřídleným šípem na kapotě. Bude to nové MPV, levný model, který by se mohl jmenovat Felicia, nebo něco jiného?

Toyota
Největší japonská automobilka se vrací do segmentu malých velkoprostorových aut modelem Verso-S, který se stane nepřímým pokračovatelem Yarisu Verso. Malé, prostorné a inteligentně řešené MPV se pochlubí nejmenší celkovou délkou (pod 4 m) ze všech vozů MPV ve třídě malých vozů na evropských trzích.

Volkswagen
Nový passat – hlavní tahák stánku VW. Ukážou se obě karosářské varianty sedan i kombi. Evropskou premiéru bude mít v Paříži také nový sedan nižší střední třídy Volkswagen Jetta.

Volvo
Nové kombi vycházející ze sedanu S60 bude mít označení V60 a má navázat na jeho výrazný styling.

autor: jař
Spustit audio