Body budou až to poslední

28. červen 2006 13:00

Také dnes budeme pokračovat v objasňování tajů a zákoutí paragrafů, které od 1. července letošního roku zavedou na našich silnicích nová pravidla. Ale nebudou to jen pravidla. Výrazně zpřísní také postihy. Nejvíce diskutovanou novinkou je bodový systém. Ale body budou až to poslední. Jak to?

Po spáchání přestupku je a bude několik možností, jak ho vyřešit. Tím nejjednodušším bylo, je a bude jeho projednání přímo s policistou.

"Po spáchání přestupku nás zastaví policista, uvede čeho jsme se dopustili a vyzve nás k zaplacení blokové pokuty. Budeme-li souhlasit, pak je přestupek vyřešen," vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek.

Teprve po zaplacení pokuty, respektive našem souhlasu s trestem, nám budou popřípadě připsány body.

"Bude-li se jednat o přestupek, který je v sazebníku bodového systému, pak policista po vyřešení přestupku blokovou pokutou oznámí do 3 dnů obecním úřadu, kde jsem veden v registru řidičů, čeho jsem se dopustil. Následně mi obecní úřad přidělí příslušný počet bodů. Ty tedy neuděluje policista, ale správní úřad."

Když nebudeme souhlasit s projednáním na místě, protože si například nebudeme ničeho vědomi, pak policista vše předá do správního řízení. Budeme-li pak uznáni vinnými, budeme muset sáhnout do kapsy hlouběji.

"Policista sepíše hlášení o přestupku a pošle ho správnímu úřadu, který přestupek projedná a rozhodne o případném trestu. Co se málo ví, že v takovém případě neplatíme pouze vyměřenou pokutu, ale i poplatek za správní řízení ve výši 1 000 korun, případně další částky za přizvané znalce."

Největší změna ovšem nastane v pravomocech policistů, protože ti nebudou řadu přestupků, například porušení zákazu předjíždění, na ulici vůbec blokově řešit.

"Důvodem je to, aby závažný přestupek, za který je kromě pokuty stanoven i zákaz činnosti, nebyl projednán mírnější formou blokové pokuty. Zákon doslova říká, že přestupek, za který je možno uložit zákaz činnosti, nelze projednat v blokovém řízení. V takovém případě policista po zjištění přestupku ho písemně oznámí správnímu úřadu, který rozhodne o výši pokuty a délce zákazu řízení. Až potom, co bude toto rozhodnutí pravomocné, přidělí příslušný počet bodů podle sazebníku."

Tak si shrňme, jak to s tím bodovým systémem vlastně bude: PŘESTUPEK, jeho projednání, ať už blokově nebo ve správním řízení, TREST, tedy pokuta, popřípadě rovnou zákaz řízení, a až na konec nějaký ten bodík.

autor: pgj
Spustit audio