Body = méně mrtvých, více plechů

3. červenec 2006 13:00

Pravidelně se v pondělí v Motožurnálu obracíme do minulosti a sledujeme statistku dopravních nehod. Dnes nás bude zajímat, co se zmiňovanou statikou udělaly dva protichůdné jevy. Jednak výjimečný, hromadný odjezd na prázdniny, a od soboty platící nová pravidla.

V pátek se stalo zhruba 1000 nehod, což je letošní 3. nejvyšší počet. Během soboty a neděle ale policisté vyšetřovali překvapivě jen na 550 nehod.

"Vezmeme-li v úvahu, že se jednalo o odjezd na prázdniny, pak je tento relativně nízký počet sobotních a nedělních nehod příjemným překvapením. Podotýkám, že kromě zavedení přísnějších postihů a bodového systému, se také změnila povinnost pro přivolání policie k nehodě, když byla zvýšena odhadnutá škoda na jednotlivém vozidle z 20 000 na 50 000 korun. Zatím nevím, zda ke se snížení počtu nehod nedošlo opatrnější jízdou nebo změnou této povinnosti," říká Josef Tesařík z Policejního prezidia.

Rozbitá auta a finanční škody ale nejsou tím nejhorším, co se na silnicích může přihodit. Nejhorší daní motorové dopravy jsou zranění, nebo i zabití lidé. I v tomto směru ale dopadl letošní odjezd na prázdniny relativně dobře, alespoň v našich podmínkách a ve srovnání s loňskem.

"V pátek sice zemřelo o jednu osobu více, ale sobotní počet mrtvých je nižší o 6 lidí a nedělní o 7 osob. Je ale asi příliš odvážné tvrdit, že tuto skutečnost má na svědomí zavedení bodového systému, ale první výsledek je více než povzbudivý."

Víc ukáže až čas, nicméně už tento týden se jezdí podle nových pravidel a přísných postihů, takže uvidíme. Každopádně teď se ještě naposledy podíváme na první prázdninový víkend.

"Porovnáme-li první prázdninový víkend za posledních 10 let, zjistíme, že počet nehod se pohybuje na obvyklé úrovni, ale podstatně příznivější jsou následky nehod, a to především u počtu mrtvých. V pátek zemřeli 4 lidé, v sobotu a neděli vždy 1 člověk, což je nejméně mrtvých od roku 1988. Pro ilustraci můžeme uvést, že loni ve stejném období zemřelo 15 lidí, v roce 2003 dokonce 24 a nejhorší byl rok 200, kdy o prvním prázdninovém víkendu zemřelo 26 lidí."

A to je vysoký počet i na celý týden, o víkendu nemluvě. Teď se podívejme na to, jak dopadl týden právě minulý.

"V posledním červnovém týdnu a na začátku července řešila policie 4 235 nehod, při kterých zemřelo 12 lidí a dalších 631 bylo zraněno. Podotýkám, že s jedná o předběžná čísla."

Dvanáct zabitých na našich cestách, což je oproti minulému týdnu o 10 lidí méně, je letošní pátý nejnižší počet. Naopak absolutní počet nehod vynesl minulých 7 dní na 4. nejvyšší místo. O jedné nehodě mladého člověka, která bohužel skončila tragicky, vypráví záchranář Bořek Bulíček. "Minulý týden se stala vážná dopravní nehoda mezi Skuhrovem a Podbrdama. Shodou okolností k ní došlo 200 metrů od domu jednoho z našich řidičů. Kolemjdoucí, kteří nehodu viděli, pro něj doběhli s prosbou o pomoc. Stalo se to, že řidič Oltcitu, ve kterém byli ještě 3 další lidé, nezvládl zatáčku a naboural do stromu. Auto bylo totálně zdemolované, včetně utržené střechy. Na první pohled nebyla vůbec poznat značka a typ vozu. Řidič, kterému bylo něco přes 18 let a řidičský průkaz měl krátce, byl na místě mrtvý. Spolujezdkyně utrpěla těžká zranění a další dva lidé, kteří z auta při nárazu vypadli, byli zraněni lehce. Ti měli štěstí, že dopadli do louky, a prakticky nic se jim nestalo."

autor: pek
Spustit audio