Bos nebo obut?

17. červenec 2008 13:00

Někteří jste nám už řekli, jaké boty k řízení vozidla vám nejvíce vyhovují. Dokonce jste se mohli vyjádřit v anketě na našich webových stránkách. A jaký názor převažuje? V létě řídí 58 procent z vás v pevné obuvi, 27 procent v sandálech a bez bot řídí 15 procent. Existují ale i jiné typy obuvi, ve kterých lze usednout za volant: lodičky, žabky, možná i dřeváky. Jaké jsou ale k řízení nejvhodnější?

To se jednoznačně říct nedá. Neexistuje totiž zákonné ustanovení týkající se vhodné obuvi k řízení vozidla. Potvrzuje to i expert na bezpečnost v dopravě docent Kamil Pavlíček z Policejní akademie: "Upraveno to pochopitelně není, je to pouze doporučováno a záleží to na každém z nás."

Řada z nás, když usedá za volant, asi příliš nepřemýšlí nad tím, jestli má ty správné boty na řízení. Přesto bychom ale měli mít na paměti, že určitá obuv, pro řidiče není zrovna ideální.

"V žádném případě boty, které se mohou vyzout, protože pokud vám z nich noha vyklouzne, ztrácíte cit při ovládání pedálů."

Vleklá diskuse se točí okolo lodiček a bot na podpatcích. Odborníci doporučují pořídit si do auta boty na přezutí. Je pravdou, že za nevhodnou obuv vám policisté nemohou uložit žádnou sankci. To by však nemělo být důvodem k podceňování výběru obuvi. Nejhorší variantou je potom řízení bez bot.

"Naboso málokdy, většinou mám sportovní obuv nebo tenisky."
"Někdy řídím v ponožkách."
"Bosa řídím pouze když myji auto a jen s ním popojíždím."
"Takovou zkušenost nemám."

A co říká na řízení bez obuvi náš odborník?

"V žádném případě to nedoporučuji. Silové prvky jsou v tomto případě úplně jiné než s obuví. Citlivost ovládání pedálů je navíc vázána na určitou reakci nohy, na bolestivé vjemy, které ale vytvářejí problém při šlapání na pedály."

Pevná noha na pedálu může rozhodnout i v krizové situaci, a proto bychom vhodnou obuv k řízení rozhodně neměli podceňovat. Jaká by tedy měla být?

"Obuv by měla být pevně umístěná na noze. Měla by být pohodlná, vzdušná a na spodní straně i dostatečně pevná, aby vytvářela dobrou oporu."

Takže až si budete příště vybírat obuv, pamatujte kromě designu a pohodlí také na bezpečnost.

autor: krr
Spustit audio