Bouralo Vám ditě? Platíte Vy!

1. září 2006 13:00

1. září letos vyšlo na pátek, a tak se děti vydají do školy až po víkendu. Většina už se ale vrátila, aby se na školu pořádně připravila. Stejně jako přechod na prázdninový režim, tak i návrat zpět má řadu úskalí. Jedním z nich je to, že děti jsou stále myšlenkami někde na táborech a s kamarády. A to znamená, že jsou roztěkanější a musí si na městský provoz opět navyknout. K nehodě je tak v prvních týdnech školního roku výrazně blíž. Odpovědnost za ně ale mají rodiče. Co jim hrozí?

Každoročně u nás děti způsobí okolo 700 nehod. Za jimi způsobené škody pak odpovídají jejich rodiče nebo zákonní zástupci.

"Dítě svým jednáním způsobilo někomu škodu. Například vběhlo do silnice, řidič strhl řízení, aby ho nesrazil, a havaroval. Podle rodinného práva za dítě někdo odpovídá, a ten, kdo zákonnou povinnost řádně dohlížet na dítě opomenul, je povinen vzniklou škodu nahradit," vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek.

Tady je dobré mít uzavřeno pojištění odpovědnosti, protože škody, které dítě může způsobit, mohou být i v řádech sta tisíců. Bude se také zjišťovat, zda jsme něco nezanedbali.

"Když se bude takový případ vyšetřovat, pak se bude věnovat pozornost tomu, zda ten, kdo byl povinen na dítě dohlížet, neopomenul své povinnosti, a zda svojí nepozorností za způsobenou škodu neodpovídá. Kdyby tomu tak bylo, pak by následky nesl ten, kdo opomenul své rodičovské povinnosti."

Ono totiž nechat malé dítě bez dozoru může také znamenat, že i když za nehodu nebude moci, ale bude při ní třeba zraněno, a navíc se prokáže, že jsme dlouhodobě zanedbávali své povinnosti, budeme mít problémy se zanedbáním péče.

"Pokud se prokáže, že jsem zanedbáním potřebného dozoru, když jsem se na to, jak se říká, vykašlal, na dítě vůbec nedohlížel, pak příčinou jeho zranění byla moje nepozornost a po právní stránce, když dojde třeba k těžkému zranění dítěte, bude hrozit trest za ublížení na zdraví z nedbalosti."

A ještě pro pořádek. Za to, že dítě není v autosedačce odpovídá řidič. Když nemá při jízdě na kole cyklistickou přilbu, pak jeho doprovod a jede-li, je-li starší 10 let, samo, pak opět rodič nebo zákonný zástupce.

autor: pgj
Spustit audio