Bouráme stále méně

17. listopad 2008 13:00

V Číně denně zemře při dopravních nehodách v průměru 223 lidí, to je přibližně tolik jako na našich silnicích za čtvrt roku. Přesto každý zmařený lidský život je určitě zbytečný. Na druhou stranu, letošní čísla jsou zatím poměrně příznivá. Dokonce patří k těm nejlepším za celou dobu, co se statistiky vedou.

Od počátku ledna do konce října policie vyšetřovala celkem 133 218 dopravních nehod, při kterých zemřelo 801 lidí a 3226 bylo těžce zraněno.

"Počet usmrcených osob za deset měsíců letošního roku je druhý nejnižší od roku 1990. Nejvíce mrtvých bylo v roce 1994, kdy zemřelo 1155 lidí. Nejméně úmrtí následkem dopravních nehod bylo v roce 2006, tehdy zemřelo 781 lidí," konstatuje Petr Sobotka z Policejního prezídia.

Nejtragičtěji dopadly letošní prázdninové nehody.

"Pouze v prázdninových měsících zemřelo na našich silnicích přes sto lidí -v červenci 101, v srpnu 103."

Naopak září se do statistik zapsalo příznivě, protože v meziročním srovnání zemřelo o 49 lidí méně. To je o 40 % méně.

"Letošní zářijový měsíční počet usmrcených osob je nejnižší za posledních devatenáct let a druhý nejnižší v období od roku 1970. Podobně měsíc říjen je z pohledu počtu usmrcených nejlepší od roku 1990 a třetí nejlepší od roku 1970."

Není překvapivé, že nejvíce nehod, přes sto dvacet tisíc, mají na svědomí řidiči motorových vozidel. Ale statistika nabízí jiná zajímavá čísla.

"Závadou komunikace bylo zaviněno 290 nehod, technickou závadou vozidla 774 nehod a přes 6000 má na svědomí lesní nebo domácí zvěř."

Bohužel, nehod, od kterých viník ujede, stále neubývá.

"V období deseti měsíců letošního roku se stalo 13 082 nehod, kdy viník ujel z místa nehody. Usmrceno při nich bylo 19 lidí a dalších 737 lidí bylo zraněno. Tyto nehody představují z celkového počtu nehod řidičů motorových vozidel necelých 11 procent," říká Petr Sobotka.

A to že máme listopad neznamená, že bychom přestali bourat. Za minulý týden se stalo 3098 nehod vyšetřovaných policií, při kterých zemřelo celkem 20 lidí. V těchto statistikách ale nenajdeme nehodu, u které zasahoval i záchranář Bořek Bulíček. Se svojí posádku zajišťoval amatérský závod v pátek a v sobotu v Kralovicích u Plzně.

"V pátek zde došlo k vážné nehodě závodního vozu, kdy vozidlo vylétlo ze silnice a narazilo do diváků. Asi šest z nich doslova napasovalo do stodoly. Zranění měli převážně zlomené nohy, ruce, bylo tu i nějaké pohmoždění břicha a zranění utrpěly i dvě děti. Do půl hodiny byli všichni zranění převezeni do nemocnice. Na těchto závodech si lidé často stoupají do míst, kde má jezdec plné ruce práce - například na výjezdu ze zatáčky, ale v tomto případě se policie zatím vyjádřila v tom smyslu, že nedošlo k pochybení ze strany pořadatele. S dětmi bych si ale v každém případě stoupal na bezpečné místo, ze kterého je možné případně utéct nebo se schovat za pevnou překážku."

Lidé jsou zkrátka nepoučitelní. Snad alespoň tento příběh donutí někoho se zamyslet.

autor: pgj
Spustit audio