Cestování po zemích: Bulharsko

25. červenec 2008 13:00

Pobřeží Černého moře na východě, horstva jej chrání na západě, Dunaj na severu a na jihu sousedí s Řeckem a Tureckem. Řeč je o Bulharsku. A v našem pravidelném servisu informací pro cestování autem do zahraničí se podíváme na to, co by vás mohlo na tamních silnicích a v provozu překvapit.

V Bulharsku platí v zásadě stejná pravidla silničního provozu jako u nás. Pozor ale na bulharských dálnicích, kde je maximální rychlost pro osobní auta stanovena na 120 km/h. Bodový systém tam není zaveden. Policisté mohou uložit pokutu v přepočtu od 480 do 24 000 korun, ale můžete přijít i o řidičský průkaz, jak potvrzuje Petra Krištofová, která v Bulharsku žije.

"Čeští řidiči v Bulharsku by měli vzít na vědomí fakt, že bulharští policisté za vážnější přestupky zabavují řidičské průkazy, a to až na dobu jednoho roku. Průkaz je potom prostřednictvím českého velvyslanectví posílány českému Ministerstvu dopravy. Pokud navíc v autě nebude další řidič, který by mohl v jízdě pokračovat, dovolená se může velmi nepříjemně zkomplikovat."

Povinnost svícení po celý rok mají pouze motocyklisté. Pro ostatní vozidla je povinné v noci a za snížené viditelnosti. Bulharské předpisy tolerují půl promile alkoholu v krvi. Řidiče pak často zaskočí úroveň tamních cest.

"Bulharské silnice se vyznačují všeobecně velmi špatným stavem. Řidiči by si navíc měli dát pozor nejen na výmoly a všelijaké díry, ale také na divoké psi a různá zvířata pasoucí se u silnice. Na řidiče pak čeká v Bulharsku ještě jedno nebezpečí, a to v podobě značně neukázněných řidičů. Předjíždění přes plnou čáru, odbočování bez blinkrů a chaotické přejíždění z pruhu do pruhu je tu naprosto běžné a je třeba s tím počítat."

Jediným městem, kde se setkáte s tramvajovou dopravou, je Sofie. Počítejte s tím, že kolem tramvaje, která stojí v zastávce, je možné projíždět pouze tehdy, je-li tam ostrůvek pro chodce, jinak musí auto zastavit a počkat za tramvají. Při vjezdu do země je nutné koupit silniční známku.

"V Bulharsku se platí nejen za používání dálnic, ale také všech ostatních silnic. Při vjezdu do země je tedy nutné zakoupit silniční známku. Týdenní silniční známka pro osobní automobil do 3,5 tuny stojí přibližně 5 euro."

Čeští motoristé, zvláště majitelé novějších a dražších aut, by měli být na silnicích hodně obezřetní. Mohli by totiž o auto přijít.

"Je tedy naprostým hazardem nocovat na odpočívadlech nebo nehlídaných parkovištích, protože je zde vysoké riziko přepadení. Řidiči by měli být obezřetní kdykoliv při zastavení, a to i u čerpacích stanic. V Bulharsku je totiž velice oblíbený trik, kdy je automobilu propíchnuta pneumatika a při její následné opravě je potom posádka okradena."

Pokud se dostanete do dopravních problémů, volejte policisty na linku 166.

autor: krr
Spustit audio