Chcete ho nechat zabít?

19. duben 2006 13:00

Máte děti? A vozíte je v autosedačce? Ne? To nemyslíte vážně! Že jste dobří řidiči? Že jezdíte pomalu nebo jen kousek? Hmmm. A kdy naposledy jste potkali hazardéra nad jehož jízdou jste jen nevěřícně kroutili hlavou? Ne, o tom v Motožurnálu diskutovat nebudeme. Dítě v autě znamená dítě v autosedačce! Nebo chcete aby právě to vaše dopadlo stejně jako 22 ostatních, které loni zemřely jako spolujezdci? Ne? Tak je to snadné: kupte autosedačku. A abychom jenom nepoučovali, poradíme vám na co si dát pozor.

Autosedačky budou od poloviny roku povinné na všech silnicích a ne jen na dálnicích a rychlostních komunikacích jako je tomu poněkud nesmyslně teď. V starších autech, která nemají vzadu bezepčnostní pásy dokonce nebude možné vozit děti do 3 let bez autosedačky za žádných okolností. Tu nastává problém pro majitele takových aut. Ale má své řešení.

"Všechna auta schválená do provozu někdy po roce 1971 jsou už z té doby vybavena povinně připravenými kotevními místy pro automobilové pásy. To znamená, že není problém pásy dokoupit a domontovat," radí Pavel Erben prodejce autosedaček.

První autosedačku budeme kupovat sami. Už z porodnice by totiž miminko mělo jet v ní. Existují autosedačky, které se využívají současně jako korba kočárku. Ta obyčejná by nikdy neměla sloužit k přepravě dítěte, protože to v ní není bezpečně upevněno. Děti by minimálně do 2 let měly být přepravovány proti směru jízdy. Důvod? Ještě nedostatečně vyvinutá páteř a nepoměr váhy hlavy a těla. Malému dítěti přepravovanému po směru jízdy tak hrozí při nárazu nebo i prudkém brždění zjednodušeně řečeno zlomení vazu. U starších aut hrozí při takto připevněné autosedačce jedno riziko.

"U nejmenších sedaček může být problém s délkou pásu ve vozidle. Je to způsobené tím, že dřív byl jiný homologický předpis, který se před zhruba 7 lety měnil právě kvůli dětským autosedačkám. Nedá se to v praxi změřit a chce to vyzkoušet, jestli ta sedačka opravdu ve vozidle půjde upnout, nebo ne."

Z každé autosedačky jednou dítě vyroste. Kdy koupit větší?

"Autosedačka začne být aktuální v okamžiku, kdy dítě sedí a bez problému drží hlavu. Horní hranice je pak buď daná nosností autosedačky a nebo tím, že dítě přeroste hlavou přes horní hranu malé autosedačky. Pak je tam rozpětí několika měsíců, kdy můžeme novou sedačku vybírat. Větší sedačka bude obvykle do 18 kilo, to znamená zhruba do čtyř let, obvykle polohovací, obvykle s vlastními pásy. A pak záleží na tom, co si od sedačky slibujeme. Existují sedačky, které umožňují montáž na prostřední dvoubodový pás, těch je poměrně málo. A pak je takové to rozlišení, kterému já říkám na chytřejší a hloupější. Chytřejší autosedačky budou sedět v sedadle pevně, hloupější nebudou sedět tak pevně."

A pak dítě ještě povyroste a přichází poslední sedačka. Tu už bychom každopádně měli vybírat s dítětem, aby se mu líbila a vyhovovala mu.

"Sedáky se podle předpisů vyrábějí na 15 36 kilogramů, což je zhruba na 3 12 let. Ve stejné kategorii jsou potom i sedáky se zády, kde je to udělané tak, že někudy na opěradle vede automobilový pás, a ta část, kde vede pás je výškově polohovatelná. Vždycky tedy máte zaručeno, že pás půjde dítěti opravdu přes rameno a ne někudy přes krk nebo přes obličej."

Z vlastní zkušenosti mohu doporučit právě sedák se zády a stavitelnou opěrkou hlavy. Dítě se v ní cítí pohodlně a v klidu se na delší cestě může prospat. Pouhý sedák mu neposkytne potřebnou oporu a navíc dítě je méně chráněno, především při bočním nárazu. Nejbezpečnější uchycení autosedačky je systémem ISOFIX, kdy je sedačka pevně spojena s karosérií, ale pozor má i své nevýhody.

"Ještě v nedávné době ISOFIX nebyl ISOFIX, různé automobilky ho měli různě modifikovaný. Teprve v posledních 2 3 letech se to vrací do normálu a vypadá to, že snad bude pouze jeden ISOFIX. Problém může být takový, že ne všechny autosedačky, které jdou na ISOFIX umožňují montáž do auta bez ISOFIXU. Pokud tedy budete mít dvě auta, nebo budete chtít půjčit dítě babičce, nebudete moct sedačku do auta bez ISOFIXU použít a budete muset mít pro tyhle případy ještě jednu sedačku."

To byla řeč o nových autosedačkách. Mnozí se rozhodnou šetřit a zajdou do bazaru, ale to má, jako každá taková koupě, své riziko.

"U použité autosedačky vám stejně jako u jakékoliv jiné použité věci nikdo nikdy nezaručí, co se s ní dělo předem. Nicméně je třeba zkontrolovat, zda jsou v pořádku pásy, zámeček a pak řešit třeba stav a kvalita potahů je přijatelný, jestli jsme schopni si to případně opravit a podobně," dodává Pavel Erben.

autor: pgj
Spustit audio