Co může oranžový maják?

16. únor 2007 13:00

Potkáváme je na silnicích denně. Odklízejí odpadky, sypají silnice, zdržují nás pomalou jízdou a často si nelámou hlavu s předpisy. O kom že to mluvím? Přece o vozidlech s oranžovým majákem. Možná byste se divili, ale takto označená auta mají v silničním provozu řadu výhod. Jaká auta mohou být vybavena oranžovým světlem, co hrozí za jeho neoprávněné používání a jak se má obyčejný řidič chovat, když auto s oranžovým majákem potká? Na to jsme se zeptali právníka.

Znáte to, pospícháte autem do práce, vjedete do jednosměrky a ouha, ulice je nekompromisně zablokována popeláři. A to klidně na deset minut. Podle právníka Zdeňka Svátka je k tomu opravňuje právě oranžový maják. A nejenom k tomu.

"Když se podíváme do zákona o silničním provozu, tak tu nejdeme výčet paragrafů zákona, které řidič vozu s oranžovým majákem nemusí dodržovat. Jsou to takové případy, které mají usnadnit řidiči jeho činnost. Například nemusí dodržovat ustanovení o zastavení a stání včetně zákazů, nemusí se řídit světelnými signály a dopravními značkami. Může i svou pomalou jízdou omezovat plynulost ostatního provozu."

Také může jet po tramvajovém pásu, může vjet do pěší zóny atd, atd. Práva oranžového majáku se tak přiblížila modrému, jaký používají třeba policisté. Přesto je tu jeden zásadní rozdíl.

"Jakmile ostatní řidiči uvidí vozidlo označené oranžovým majákem, tak zákon říká, že mu musí umožnit jízdu nebo pracovní činnost a podle situace v provozu snížit rychlost, popřípadě dokonce zastavit. Je te tedy zcela odlišné od modrého majáku, kdy jsem povinnen vozu s modrým majákem vždy umožnit přednostní jízdu."

Jaká auta tedy mohou být oranžovým světlem vybavena? To najdeme ve vyhlášce číslo 341.

"V této vyhlášce se přesně říká, která vozidla mohou být výstražným oranžovým světlem vybavena. Jsou to pracovní stroje a zvláštní automobily, které vykonávají práci za jízdy nebo při stání na vozovce nebo na krajnici. Dále to jsou motorová nebo přípojná vozidla, která přesahují zákonné míry a pak to jsou pracovní stroje samojízdné a přípojné, které jsou širší než 3 metry. I traktory mohou být označeny výstražným oranžovým světlem."

Oranžový maják se ale dá koupit v každém supermarketu a jeho zneužití je snadné. Vidíme to hlavně na autech různých bezpečnostních agentur. Na oranžový maják totiž překvapivě nepotřebujete žádné povolení. To potvrzuje i Josef Pokorný z ministerstva dopravy.

"Tyto vozy nepodléhají žádným zvláštním ustanovením z hlediska zápisu. Případný zápis do dokladů od vozidla je obecně jen tehdy, pokud maják mění některé parametry zapisované do technického průkazu, například změní výšku vozidla. Kontrolou použití oranžových majáků v provozu je ze zákona pověřena Policie ČR."

A ta může za neoprávněné použití oranžového majáku uložit pokutu od 1 500 do 2 500 korun a přičíst také jeden trestný bod.

autor: bob
Spustit audio