Co nabídne brněnský závod superbiků?

16. červenec 2008 13:00

Je středa 15. července. To znamená, že je před námi první ze dvou vrcholů motocyklové sezóny u nás - devátý podnik mistrovství světa superbiků, který o víkendu hostí brněnský Masarykův okruh. Tím druhým motocyklovým zastavením bude srpnový závod světového šampionátu silničních motocyklů. Jaký je vlastně mezi těmito soutěžemi rozdíl?

Na první pohled žádný, jezdci v kombinézách se prohánějí na superstrojích. Ale když se podíváme pozorně, pak tam rozdíly najdeme. Ten základní přibližuje Radek Ječmínek z Autoklubu České republiky, který pořádání tohoto závodu v Brně zajišťuje.

"Silniční motorky jsou speciály stavěné čistě na závody, kdežto superbiky a ostatní kategorie, které jedou o tomto závodním víkendu, jsou odvozeny od běžné produkce silničních motocyklů a jsou na nich povoleny určité úpravy."

A i proto mezi oběma kategorie motocyklového sportu dochází k přelévání závodníků - ať už jedním nebo druhým směrem. Například největší hvězda superbikového seriálu Ital Max Biaggi je čtyřnásobným mistrem světa třídy do 250 ccm a svými současnými výkony potvrzuje, že ve svých 37-ti letech rozhodně nepatří do motocyklového důchodu.

"Max Biaggi je velmi zkušený závodník, který jezdí do Brna opravdu rád. Dalo by se říct, že brněnský okruh považuje téměř za svoji domácí trať, takže můžeme očekávat, že se bude chtít ukázat. O vítězství budou pochopitelně bojovat i další závodníci - průběžně první Troy Bayllis, druhý Neukirchner a další jako Carlos Checa, Norijuky Haga nebo Troy Corser."

V kvalifikaci pro hlavní závod superbiků se představí hned trojice českých reprezentantů. Stálý účastník seriálu Jakub Smrž a dvojice závodníků na divokou kartu - Miloš Čihák a Jiří Dražďák.

"Divoké karty vybírá silniční komise při Autoklubu ČR. Vybírá je na základě dosažených výsledků a také schopností a zkušeností daného závodníka. Následně to ale musí být schváleno mezinárodní motocyklovou federací."

Největší šanci na slušný výsledek má ale pochopitelně už zmíněný Jakub Smrž. 25letý jezdec z Českých Budějovic, který letos už třikrát pronikl do první desítky, v průběžném pořadí je na čtrnáctém místě, ale pro Brno si raději konkrétní cíl nedává.

"Kalendář závodů je od začátku sezóny až do konce a brněnský okruh je stejně bodovaný jako všechny ostatní závody, ale kvůli fanouškům je dobré zajet dobrý výsledek a ukázat se v lepším světle."

V pátek a sobotu jsou na programu kvalifikace superbiků, první závod startuje v nedělní pravé poledne a druhý v půl čtvrté. A kolik stojí vstupenky?

"V pátek je vstup do areálu pro všechny návštěvníky zdarma a navíc je zpřístupněn paddock, kde v odpoledních hodinách bude probíhat autogramiáda českých jezdců. Vstupenka na sobotu i neděli stojí v předprodeji od 300 korun. Jsou k dispozici i vstupenky do paddocku."

A zdarma se mohou na závody podívat i dopravní zpravodajové Zelené vlny, stačí u vstupu předložit naši registrační kartičku.

autor: evk
Spustit audio