Dálniční známky neplatí

26. prosinec 2006 13:00

V souvislosti se zavedením mýtného připravil stát jednu malou nepříjemnost i pro majitele osobních aut. Celoroční dálniční kupón pro letošní rok přestane platit úderem Nového roku. Mnoho řidičů a řidiček tak našlo pod vánočním stromečkem jeden takový ryze praktický dárek, který ale vždy potěší. Tedy alespoň našemu kolegovi dárek v podobě nové dálniční známky radost udělal a hned na Boží hod se ji na své auto jal lepit. Ale nastal problém. Kam vlastně takovou známku vylepit, aby při kontrole nebyl problém? A postupně se začaly vynořovat další otázky typu: Co když se mi sklo rozbije, budu mít nárok na výměnu známky? Můžu mít na skle více známek nebo jak sundat tu starou? Na tyto otázky vám teď přinášíme odpovědi.

Ze všeho nejdřív musíme zjistit, kam známku nalepit. Je to jednoduché. Vyhláška nám totiž moc možností nedává. Dálniční známka má podle Jana Kněžínka z Ministerstva dopravy přesně určené místo. "Příslušná část kupónu o zaplacení dálničního poplatku musí být vylepena celou částí a plnou plochou na čelním skle vozidla. Musí být umístěna v pravém dolním rohu předního skla motorového vozidla, dále musí být viditelná zvenčí a nesmí současně bránit řidiči ve výhledu."

Problém by neměl nastat ani se sundaváním staré známky. Stačí mít ostrou špachtly, kterou opatrně známku seškrábeme a zbytek lepidla se lehce odstraní ironem. Dříve než kupón nalepíme, vyznačíme na něj příslušnou registrační značku.

"Důležité je, aby se záznam o registrační značce nedal běžným způsobem z kupónu odstranit. Nejlepší je tedy vyplnit údaj propiskou."

Častá otázka je také kolik známek může být na skle vylepeno. Když jedu na hory do alp, několik dalších dálničních kupónů přece jen po cestě nasbírám. I na tuto otázku je odpověď jasná.

"Na čelním skle mohou být umístěny pouze platné dálniční známky. Pokud tedy jezdíte do zahraničí a máte platnou dálniční známku, tak ji samozřejmě na předním skle necháváte, ovšem jakmile její platnost končí, tak jí musíte odstranit."

Každý řidič ví, že dálniční kupón se skládá ze dvou částí a při kontrole musí být předkládány obě. Co když druhou, nenalepovací část ztratím?

"Druhá část skutečně musí být předkládána při kontrole buď policistovi nebo celníkovi. V případě, že ztratíte 2. část kupónu, kterou nelepíte na čelní sklo, a kterou byste měl mít u sebe, nejlépe u dokladů od auta, tak je možné požádat o vydání náhradního kupónu s tím, že musíte předložit nepoškozenou 1. část a případně i doklad od policie, že jste byl okraden. Druhá možnost je předložit čestné prohlášení o ztrátě."

Nárok na výměnu za jiný kupón můžete uplatnit pouze na vybraných pobočkách České pošty. Nárok na bezplatnou výměnu za novou dálniční známku máme i v případě, když třeba po nehodě nebo díky zlodějům měníme cele přední sklo.

"Z důvodu poškození předního skla určitě lze požádat o vydání náhradního dálničního kupónu. Většinou se to děje při odcizení 1. části kupónu nebo celého čelního skla, v případě rozbití čelního skla a zničení vozidla. Zase je důležité nějakým způsobem doložit, že k tomu poškození došlo ať už záznamem o dopravní nehodě, kde bude uvedeno, že bylo vozidlo poškozené. Metodický pokyn předpokládá, že bude předložen doklad vydaný buď policií nebo hasičským záchranným sborem, to je v případě požáru vozidla."

Místo protokolu můžete jako důkaz přinést i tu poničenou nalepovací známku, ale musí z ní být jasně patrné, že patří k 2. části kupónu. Pojďme se podívat na pokuty. V novém zákoně jsou až nesmyslně vysoké postihy za chybějící dálniční známku. Je to opravdu tak?

"Záleží na tom, o jaké porušení zákona se jedná. V případě, že užijete vozidlo, aniž byste zaplatil časový poplatek, tak vám teoreticky podle zákona hrozí pokuta až 500 000 korun. Samozřejmě, tato pokuta by byla uložena pouze v extrémních případech a vztahuje se spíš k vozidlům nad 3,5 tuny, než k osobním autům. Lze ale předpokládat, že pokuta se může pohybovat v řádu 10 000 korun. V blokovém řízení pak hrozí pokuta do 5 000 korun."

A co nám hrozí, když třeba jen zapomenu napsat registrační značku na známku nebo ztratím 2. část kupónu?

"Podle zákona vám může být udělena pokuta až do výše 100 000 korun, v blokovém řízení je to do 5 000 korun, ale zase platí, že pokuty se budou pohybovat v dolních mezích zákonného rozmezí."

autor: bob
Spustit audio