Dálniční známky v příštím roce - beze změn

27. listopad 2008 13:00

Po celý minulý týden jsme se vás na našich internetových stránkách ptali, jaký způsob placení za používání dálnic. Asi nepřekvapí, že plných 60 % by nejraději neplatilo vůbec. S tím ale asi počítat nemůžeme, vždyť i v sousedním dálnicemi protkaném Německu už zvažují jejich zpoplatnění. Pak jsou tady ale dvě možnosti, jak za jízdu po dálnicích platit. Mýtným, jako je tomu u nákladních automobilů, nebo formou paušálu v podobě dálničních kupónů. Pro mýto za skutečně ujeté kilometry se vyjádřilo pouhých 14 % z vás, za to plné čtvrtině vyhovuje současný stav, tedy dálniční známky. A u tohoto způsobu zatím zůstaneme i v příštím roce.

Původním záměr zavést elektronické dálniční známky se nevydařil, a tak se nemění vůbec nic.

"Od 1. prosince bude v prodeji roční dálniční kupon pro vozidla do 3,5 tuny. Tento roční dálniční kupon stojí 1 000 Kč a bude platit 14 měsíců - jeden měsíc před koncem roku a jeden po začátku roku nového, tzn. od 1. prosince 2008 do 31. ledna 2010," říká Karel Hanzelka z Ministerstva dopravy.

Nemění se ani ceny pro krátkodobé kupóny.

"Pokud hovoříme o kupónech pro osobní vozidla do 3,5 tuny, tak tam je cena za měsíční kupón 330 korun a za týdenní 220 Kč."

Známka se podle vyhlášky vylepuje na čelní sklo z pohledu řidiče vpravo dolů na místo spolujezdce. Staré kupóny je pak třeba odstranit.

"Neodstranění neplatné známky přestupek je, všechny kupóny, které jsou vylepené na předním skle musí být platné. Lze však kombinovat platné kupóny ze dvou států, mohu mít například roční dálniční známku slovenskou i českou."

V tomto případě se peníze vybrané od motoristů vrací zpátky do silnic.

"Z celkových 90 miliard, což jsou peníze, které jdou do dopravní infrastruktury, jsou to z dálničních známek celé 2,5 miliardy."

Stále se uvažuje o zavedení elektronických dálničních kupónů, které by byly přenostitelné, počemž motoristé nejvíce volají.

"Zatím nelze říci přesný termín. Náš záměr je 1. červenec 2009, ale zákon je v současné době ve směnovně, prošel prvním čtením, je projednáván v hospodářském výboru a hospodářský výbor by se k němu měl vrátit až někdy koncem ledna."

Teoreticky by se tedy vše mohlo stihnout. Reálnější je ale až počátek roku 2010. Zda do budoucna bude systém využit při zpoplatnění dálnic formou mýtného pak je zatím úplně ve hvězdách. Petr Jansa, Radiožurnál.

autor: pgj
Spustit audio