Doprostřed? Zleva? Zprava!

12. květen 2006 13:00

Naše silniční síť se stále rozrůstá. Mnozí si ale povzdechnou, že stále chybí řada komunikací, především dálnic. A jsme u toho. Právě dálnice jsou komunikace o dvou a více jízdních pruzích. A tam platí zvláštní pravidla. Od poloviny roku pak budou pravidla hry na takových silnicích a dálnicích zpřesněna. Jak?

Vezměme to popořadě. Nejprve pravidla hry na komunikaci se dvěma jízdními pruhy v jednom směru.

"Přejíždět z jednoho jízdního pruhu do druhého smí řidič jen tehdy, neohrozí-li a neomezí-li řidiče jedoucího v jízdním pruhu, do kterého přejíždí. Ohrozit znamená jednat tak, že by druhý řidič musel prudce brzdit nebo měnit směr jízdy. Omezit pak znamená, zjednodušeně řečeno, nepřekážet. Druhou povinností při změně jízdního pruhu je to, že řidič musí dávat znamení o změně směru jízdy," vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek.

Novela zpřesní pravidla také na stále přibývajících tří a víceproudých komunikacích.

"Na pozemní komunikaci o třech jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy smí řidič přejíždět z levého jízdního pruhu do středního jízdního pruhu jen tehdy, neohrozí-li řidiče přejíždějícího do středního jízdního pruhu z pravého jízdního pruhu. Obdobně se postupuje při přejíždění z levých jízdních pruhů do středních jízdních pruhů na pozemní komunikaci o čtyřech a více jízdních pruzích vyznačených na vozovce. V praxi se tedy jedná o jakousi formu přednosti zprava. V tomto případě ovšem zákon hovoří pouze o ohrožení a už ne o omezení."

Nově bude také upraveno a jasně stanoveno jednání v místech, kde jsou připojovací pruhy.

"Je-li pro zařazování do průběžného jízdního pruhu zřízen připojovací pruh, je řidič povinen před zařazením do průběžného pruhu užít připojovacího pruhu. Při zařazování z připojovacího pruhu do průběžného pruhu řidič nesmí ohrozit řidiče jedoucí v průběžném pruhu. Není-li připojovací pruh zřízen, je řidič povinen dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím v průběžném pruhu."

V platnosti pak zůstane pravidlo, které se zatím mnoha řidičů příliš nedotklo - pravidlo ZIPu.

"Tam, kde se dva pruhy sjíždějí v jeden jsou řidiči povinni se řadit střídavě do průběžného pruhu. Všichni dojedou až do místa, kde jeden z pruhů končí. Jako první pak pojede řidič v průběžném pruhu, druhý pojede řidič z končícího pruhu, a tak dále. Toto pravidlo se netýká pouze míst, kde například končí dvouproudá silnice, ale také uzavírek nebo i případů, kdy není možné pokračovat v jednom pruhu v jízdě například z důvodu odstaveného vozidla nebo nehody. U trvalých nebo dlouhodobějších omezení pak vyhláška o dopravních značkách nabízí možnost osadit takové místo značkou, na níž je graficky řazení vozidel vyobrazeno."

Tady by možná stálo za úvahu kdyby bylo stanoveno, že na takových místech značka být musí. Bohužel tomu tak není, a tak na ZIP musíme pamatovat sami.

autor: pgj
Spustit audio