Dostali jste už body?

11. září 2006 13:00

Podle naší pravidelné internetové ankety jsme poměrně vzorní řidiči. Pouze 8 procent hlasujících se přiznalo, že od začátku platnosti bodového systému, tedy od července už spáchali nějaký dopravní přestupek a za ten pak dostali trestné body. Zbývající 92 procenta si vybralo odpověď ne, i když vzhledem k zákonným lhůtám, je docela dost dobře možné, že o tom svém přestupku ani nevědí, protože ještě nebylo zahájeno správní řízení. A jestli už u nás nějaký řidič dosáhl počtu 12 bodů, za který se odebírá řidičský průkaz?

Já to vím, ale hned nepovím. Až na konci příspěvku, schválně zkuste si tipnout, jestli je vůbec možné, aby za ty dva a půl měsíce nějaký řidič opakovaně porušoval dopravní předpisy a zároveň jej při tom přistihli policisté a dostal tak trestné body. Ty se dají "nejsnadněji získat", když vás zastaví policejní hlídka přímo na silnici, vy přestupek přiznáte, zaplatíte pokutu a policista oznámí přestupek na správní úřad.

"No já vlastně teď až přijedu na základnu tak přestupek zpracuju do počítače. Ráno to ještě musí u nás překontrolovat náš vedoucí a elektronicky se pak vše odešle na magistrát," prozrazuje praporčík Milan Unger.

Podle zákona musí úřad do pěti dnů body do karty řidiče připsat.

"Úřad nemá ze zákona žádnou oznamovací povinnost vůči řidiči, aby mu do doby, než získá 12 bodů, nějakým způsobem sděloval informace o stavu jeho bodového konta," doplňuje vedoucí odboru dopravně-správních činností brněnského magistrátu Ladislava Prudil.

To je možné zjistit pouze při osobní návštěvě úřadu, stejně tak je nutné přijít na úřad, pokud je přestupek postoupen do správního řízení, tedy, že majitel auta je vyzván k podání vysvětlení. A tady je lhůta pro zahájení řízení výrazně delší.

"Přestupkové řízení musí být zahájeno do 60 dnů ode dne, kdy policie oznámí úřadu podezření ze spáchání přestupku a když si to spočítáme, tak teprve na tyto dny připadá ta lhůta pro zahájení řízení. Samotné řízení pak může trvat až 60 dní a v případě, že je podáno odvolání, tak se to samozřejmě ještě natahuje," vysvětluje Jan Kněžínek z Ministerstva dopravy.

Pokud někdo třeba v červenci výrazně rychleji projel kolem nějakého radaru, pak teprve v těchto dnech může čekat obsílku. A i proto jsou v centrálním registru řidičů zatím zaznamenány jen body za přestupky z blokového řízení. Podle aktuálních údajů bylo k 20. srpnu rozdáno téměř 35 000 bodů, týdně tedy zhruba 5000 bodů.

"Zatím se ukazuje největší počet bodů za porušení zákazových a příkazových značek, za nepoužívání bezpečnostních pásů, za drobnější překročení rychlosti a nakonec za porušení ustanovení o svícení, což ale byl především problém několika prvních dnů."

A jestli už někdo dosáhl hranice 12 bodů?

"Tak za první dva měsíce působnosti nového zákona Pražané nasbírali 5 329 bodů. Jeden z Pražanů nasbíral 8 bodů. Pokud bude pokračovat v tomto trendu dál, tak se dá očekávat, že tento pražský řidič za chvíli dovrší hranici 12 bodů a o sví řidičské oprávněné příjde," zněla odpověď Jiřího Wolfa z pražského magistrátu.

Tak jako se to stalo mladíkovi z Brna. Ten totiž podle Ladislava Prudila z brněnského magistrátu dvanáct bodů už skutečně nasbíral a to v poměrně rekordním čase.

"Ten už k 12. srpnu dosáhl 12 bodů za 9 protiprávních jednání neboli dopustil se 9 přetupků a už mu bylo i zasláno oznámení, aby měl tuto informaci k dispozici. S tím mu totiž současně vzniká povinnost do pěti dnů řidičský průkaz odevzdat. Podle informace z dnešního rána ovšem ještě nedošlo k převzetí zásilky. Po marném uplynutí času nastanou tzv. právní fikcí účinky doručení a řidič přijde o řidičské oprávnění, i když bude dál fakticky řidičský průkaz držet."

autor: evk
Spustit audio