Dovolená v sedle alias malý Dakar

15. červenec 2009 13:00

Co člověk to názor a také jiná představa dovolené. Jeden vyrazí v létě do Tunisu, druhý do Beskyd. Třetí si ale svou dovolenou nedokáže představit jinak než v jedné stopě. Zkusme teď vynechat ty cestovatele, kteří dokonce celý rok tvrdě pracují na tom, aby o prázdninách vyrazili na poznávací cestu třeba na Sibiř nebo do Mongolska, a věnujme se něčemu méně náročnému. Fyzicky i finančně.

V posledním roce se i v Česku začalo víc mluvit o specializovaných motorkářských cestovních kancelářích. Organizují klasické pobytové dovolené u vody, kam rodinu třeba odvezou autobusem, a Vy si můžete přijet na motorce. Na místě se pak proháníte po okolí, zatímco vaši drazí se sluní na plážích.

"Možností je spousta. Zájemce si může nechat odvézt motorku na vleku až na místo pobytu a tam na ní jezdit. V nabídce jsou i takové akce, kdy se jezdí do Španělska trénovat na okruhy. Většinou je to buď individuální záležitost nebo se přátelé mezi sebou domluví a vyrazí společně někam na dovolenou," popisuje Saša Karlachová z magazínu Motoráj.

Pokud je pro vás ale ježdění po okruhu případně po jižních letoviscích tak trochu nezáživné, můžete přitvrdit. Ještě předtím, než vezmete globus a zapíchnete prst někam "na východ od Košic", možná můžete zapřemýšlet nad vyzkoušením svých sil "tak trochu pod dozorem" - v orientačním závodě Ukrajinou zvaném "Malý Dakar".

"U nás těmto závodům není přáno, zároveň Ukrajina poskytuje terén, který byste u nás nenašli. Každá za čtyř etap je plánována na 100 až 120 kilometrů - šotolina, bahno a nějaký brod. Tady dobře poznáte své síly."

Ojedinělý maratón pro endura a čtyřkolky nad 600 kubíků se jede už za měsíc - v polovině srpna. Kvůli přípravě akce se ale musíte případně přihlásit mnohem dřív. Co se týká financí, nejde o nic nedostupného. Na jeden den této zhruba týdenní akce počítejte přibližně s tisícikorunou včetně ubytování a paliva do závodu. Pokud jste dobrodružné povahy, tento typ akce vám jistě pořádně zrychlil tep.

"Ráno si člověk v hlídaném depu vyzvedne motorku, odstartuje do závodu a po cestě musí projet tři kontrolní body. Cílem je ujet co nejmenší vzdálenost v co nejkratším čase."

Ať už se na Ukrajinu vydáte změřit síly s ostatními ve zmiňovaném maratónu, nebo pojedete jen tak poměřit se s létem, svou dovolenou v sedle si pěkně užijte.

autor: pek
Spustit audio