Drž se řidítek

27. duben 2007 13:00

Vezmeme-li 1 000 nehod, pak při nich zemře 30 cyklistů a chodců. Asi není třeba diskutovat o tom, že právě tyto dvě skupiny patří v našem provozu mezi nejohroženější. Hůř už na tom jsou jenom motorkáři. Je to logické. Narozdíl od ostatních, které chrání plechy a řada bezpečnostních prvků, jsou daleko zranitelnější. Právě proto by měli dodržovat pravidla, aby se zbytečně nevystavovali riziku zranění.

Pro cyklistu platí stejná pravidla jako pro ostatní řidiče, tedy dopravní značky, jednosměrky, semafory, dávání přednosti v jízdě, atd. Základním pravidlem pak je od roku 1939 to, že se u nás jezdí vpravo. Často pak jezdíme ve skupinách.

"Cyklisté mají povinnost jet za sebou a nikoliv ve 2 nebo 3 vedle sebe, protože to omezuje a ohrožuje ostatní provoz. Je tedy třeba dodržovat tento způsob jízdy za sebou, který nemá vliv na ostatní vozidla," upozorňuje JUDr. Zdeněk Svátek.

Na silnici nesmí každý. Je pamatováno především na bezpečnost dětí.

"Dítě mladší 10 let smí jet na silnici pouze pod dohledem osoby starší 15 let."

Na jednomístném kole není dovoleno jezdit ve více lidech, ale je-li kolo vybaveno sedačkou, pak v ní může dítě do 7 let přepravovat osoba starší 15 let.

"Osoba do 18 let jedoucí na jízdním kole musí povinně používat přilbu, ovšem nejen položenou na hlavě, ale řádně zapnutou."

Cyklista také nesmí jezdit bez držení řidítek, nesmí se držet jiného vozidla, vést za jízdy druhé jízdní kolo, ruční vozík, ale také psa nebo jiné zvíře. Nesmí také vézt předměty, které by znesnadňovaly řízení nebo ohrožovaly ostatní. A cyklista patří na silnici nebo účelovou komunikaci, ale přesto nemůže všude.

"Nesmí na dálnici a také na silnici pro motorová vozidla, protože tam platí stejné předpisy jako na dálnici. Dále nesmí přejíždět přechod pro chodce. Může ho použít pouze v případě, že kolo přes přechod povede, protože v tu chvíli je podle zákona 361 považován za chodce. Pokud by neoprávněně přejížděl po přechodu pro chodce, tak si nemůže vynucovat přednost na vozidlech jedoucích po komunikaci."

Z čehož vyplývá i to, že cyklista nad 10 let nemá co dělat na chodníku. Pokud jde o postihy za přestupky, pak se na něj vztahují všechny pokuty, ale logicky už ne zákazy řízení nebo trestné body.

autor: pgj
Spustit audio