Ford Martinu Prokopovi věří. Pojede WRC

21. listopad 2011 13:00

Motoristická sezóna pomalu končí. I královna motoristického sportu – formule 1, má o následujícím víkendu před sebou poslední závod sezóny. Jenže jak něco končí, jiné zase začíná a v motosportu to platí dvojnásob. Není proto divu, že už v těchto dnech jednotlivé týmy odhalují své plány pro příští rok. Bezesporu příjemným překvapením tak je i oznámený start českého jezdce v nejvyšší kategorii rallye, tedy WRC, v sezóně 2012.

Martin Prokop je juniorským mistrem světa za rok 2009. Letos vybojoval třetí místo v šampionátu SWRC a čekalo se, co bude dál. Tento víkend přinesl tolik očekávané rozuzlení. Jihlavský jezdec poprvé doma představil Ford Fiesta WRC a hned s ním vyhrál tradiční Setkání mistrů v Sosnové u České Lípy.

Pro fanoušky je však důležitější fakt, že to bylo předznamenáním deseti startů ve světovém šampionátu v nejvyšší lize v příštím roce. „Martin je vůbec prvním jezdcem, který dostává Fiestu WRC do soukromého týmu. Auto jsme pochopitelně poskytli až ke konci sezóny, protože tam před sezónou došlo k řadě změn. Ovšem tohle auto je naprosto identické s těmi, jaká mají k dispozici tovární jezdci, například Jari Matti Latvala,“ prohlásil šéf M-Sportu Malcolm Wilson při představení projektu v Praze.

Přestup do nejvyšší kategorie však není jen tak. „Martin má spoustu zkušeností z nižších kategorií a je schopen nám poskytovat velmi dobrou zpětnou vazbu. Na druhou stranu je to pro něj nové auto. Podvozek je sice stejný, ale motor, diferenciály a tak dále jsou zcela jiné. Do začátku jsme mu tedy dali k dispozici našeho inženýra, aby měl možnost si najít své nastavení, porovnat data s továrním týmem,“ říká šéf týmu M-Sport a pokračuje: „Věřím však, že v krátké době bude Martin se svým týmem schopen si tyto věci dělat sám. Našeho člověka bude mít také k dispozici na prvních šest až osm měsíců. A to i proto, že nastavení pro každého jezdce jsou ve výsledku trochu rozdílná.“

Prokop má šanci i na stupně vítězů

Nyní však ještě není jasné, s kým se Prokop bude utkávat. V tyto dny se totiž řeší detaily účasti továrního týmu v šampionátu. „V první řadě musíme zajistit budoucnost týmu Ford. To je nyní prvořadé. O tom se bude rozhodovat do poloviny prosince, kdy je potřeba podat přihlášky. Musím říct, že M-Sport i Ford mají zájem pokračovat, jen domlouváme podrobnosti. Potom máme k dispozici řadu jezdců, ať už ty, kteří s námi startovali, nebo nové. Celkově však chceme mít maximálně deset aut. Konkrétní jména kromě Latvaly a nyní i Martina vám však teď neřeknu,“ pokračuje Malcolm Wilson.

Jaké výsledky šéf rallye týmu Fordu od českého jezdce očekává? „Martin nyní má k dispozici zázemí, fungující tým, auto, spoustu zkušeností ze světového šampionátu a myslím si, že má na to se umisťovat mezi prvními šesti. Do konce sezóny by mohl zaklepat na dveře vedoucí ke stupňům vítězů,“ uzavírá Wilson.

Budeme tedy doufat, že Prokop naváže na výkony Romana Kresty, který mimo jiné v roce 2005 v barvách továrního týmu dokázal vyhrát nejslavnější rychlostní zkoušku světa – legendární Col De Turini. Monte Carlo startuje už za necelé dva měsíce.

autor: pgj
Spustit audio