Hra se slovíčky

26. květen 2006 13:00

Dejte mi 2 koblihy, a nebo taky prodejte mi 2 koblihy. Dvě věty, které zdánlivě vypadají stejně. Obě použijeme v obchodě a málokdo se nad nimi pozastaví. Vždy totiž bez debat zaplatíme, ale kdybychom trvali na doslovném významu, pak bychom v prvním případě platit nemuseli, protože ony 2 koblihy byly vlastně darem. A takhle je to se vším, a především v případě zákona hrají slovíčka významnou roli. I proto novela zákona zpřesní některé formulace toho současného.

Varující čísla tragických nehod chodců, především na víceproudých komunikacích vedla zákonodárce k ujasnění chování řidičů na takovýchto komunikacích.

"Novela stanoví, že řidič jedoucí na víceproudé komunikaci musí snížit rychlost jízdy nebo zastavit v případě, že řidič vozidla jedoucího ve vedlejším pruhu takto učiní s úmyslem dát přednost chodci, který se chystá přejít po přechodu pro chodce," vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek.

Jednou z formulací, o níž bylo velmi diskutováno, bylo stanovení povinnosti být za jízdy připoután. Novela tyto diskuse ukončí.

"Současný zákon používá formulaci, že řidič se musí za jízdy připoutat. To si někteří vykládají tak, že se například při cestě z Prahy do Brna mohou připoutat třeba až u Jihlavy. Novela tuto formulaci upraví, a to tak, že řidič musí být za jízdy připoután. To znamená, že bude muset mít zapnutý bezpečnostní pás ve chvíli, kdy se vozidlo rozjede."

Obdobně se dal zákon obcházet v případě telefonování.

"V současné době platí, že řidič nesmí držet v ruce telefon nebo jiné hovorové zařízení. To někteří řidiči obchází tím, že telefon svírají mezi hlavou a ramenem, což je ovšem velmi nebezpečné. Proto novela zpřesní toto ustanovení tak, aby toto nebylo možné. Řidič nebude smět držet telefon nebo hovorové zařízení v ruce nebo jiným způsobem."

Další povinnost novela zákona rozšíří i na mladistvé cyklisty.

"Až do 1. července platí povinnost mít při jízdě na kole řádně připevněnou přilbu pro děti do 15 let. Od poloviny roku se tato povinnost rozšíří i na mladistvé do 18 let."

autor: pgj
Spustit audio