Hříšníci budou chodit pěšky

14. duben 2006 13:00

Je bez diskuse, že na našich silnicích vládne džungle a je třeba zavést pořádek. A je bez diskuse, že je třeba zpřísnit postihy. To by měla zajistit projednávaná novela zákona, o které už jsme vás opakovaně informovali. Novela byla schválena v poslanecké verzi, když nebyly vzaty v potaz připomínky senátorů, a v současné době čeká na podpis prezidenta. Podepíše-li, pak od poloviny tohoto roku začnou platit nejen nová pravidla, ale také přísnější postihy.

O bodovém systému už bylo řečeno hodně. Tentokrát ho ale úplně pomiňme, protože o řidičský průkaz budeme v řadě případů moci přijít podstatně dříve, než po dosažení 12 bodů. Současně také výrazně vzroste výše pokut. S čímž nelze než souhlasit. Ale také bude stanovena spodní hranice, zatímco doposud bylo možné udělit pokutu od nuly do stanovené částky. Novela však stanovuje, že za některé přestupky bude současně rovnou uložen zákaz řízení. V případě alkoholu, nebo když nemáme na dané vozidlo řidičské oprávnění, to je určitě v pořádku. Jenže! Pak jsou v zákoně přestupky, za něž musí být společně s pokutou také uložen zákaz řízení. Praví se tam: "Pokuta od 5 000 - 10 000 korun a zákaz činnosti od 6 měsíců do 1 roku se uloží za přestupek podle" a dál jsou vyjmenovány jednotlivé odstavce zákona. Co to znamená?

"Podle této úpravy není možné postupovat jinak, než udělit jak pokutu, tak zákaz činnosti. A to jednoznačně," konstatuje JUDr. Jan Černý z advokátní kanceláře Černý - Raupachová.

Jakých přestupků se toto ustanovení týká? Kromě technicky nezpůsobilého vozidla a alkoholu také případů, kdy řidič nemá platný zdravotní posudek, dojde k překročení rychlosti v obci o více než 40 km/h a mimo obec o více než 50 km/h, otáčení a couvání na dálnici, jakémukoli porušení zákazu předjíždění a také porušení zákazu zastavení a stání na místě pro zdravotně postižené.

Přestupky za něž by měla být udělena pokuta 5 000 - 10 000 korun a zákaz činnosti od 6 do 12 měsíců:

- jízda s technicky nezpůsobilým vozidlem bezprostředně ohrožující ostatní

- jízda s vozidlem, které podléhá registraci, bez registrace

- jízda s jinou registrační značkou, než byla přidělena

- řízení v době zadržení řidičského průkazu

- řízení bez osvědčení profesní způsobilosti

- řízení bez platného posudku zdravotní způsobilosti

- překročení rychlosti v obci o 40 km/h a více a mimo obec o 50 km/h a více

- porušení zákazu předjíždění

- otáčení a couvání na dálnici nebo na silnici pro motorová vozidla

- jízda v protisměru nebo couvání v místech, kde je to zakázáno

- neoprávněné zastavení nebo stání na místě vyhrazeném pro vozidlo s označením O1

- neoprávněné použití označení O1

V těchto případech dostaneme pokutu minimálně 5 000 korun a půl roku zákaz řízení. Prakticky mizí prostor pro posouzení míry nebezpečnosti přestupku, i když částečně v zákoně je.

"Je tam, ale ve velmi omezené míře. Nezbývá, než uložit jak pokutu, tak zákaz činnosti. Řešením by bylo nahrazení spojky "a" slovem "nebo". To by znamenalo rozšíření prostoru pro rozhodování. Bylo by pak možné udělit jenom pokutu, přičemž zákaz činnosti by nebylo nutné uložit. Život přináší různé situace. Nemůžeme říci, že tato situace bude jenom a jenom krajně nebezpečná."

Vezměme několik situací ze života: starší řidič si neuvědomí, že mu minulý měsíc prošla platnost zdravotní prohlídky. Nemá platné potvrzení a hned zaplatí 5 000 a minimálně půl roku si nezajezdí. Stejně jako řidič, který v rámci zachování bezpečnosti, když mu ostatní nenechají dostatek místa, dokončí předjíždění, ale přejede začínající plnou čáru, nebo ten, kdo zastaví na místě pro zdravotně postižené, třeba jen proto, aby někdo vystoupil a on neblokoval dopravu. Navíc tyto přestupky nebudou moci řešit policisté na místě.

"Případy, kde je možné udělit i zákaz činnosti, nesmí policista řešit v blokovém řízení, což považuji za nešťastné."

Takže, ačkoli stále slyšíme volání po zvýšení pravomocí policistů, což v některých případech novela obsahuje, nebudou moci řešit zákaz předjíždění a další přestupky. Což z nich dělá v těchto případech prakticky jenom oznamovatele.

autor: pgj
Spustit audio