Hudba za vás šlape na pedál

16. duben 2009 13:00

V minulém týdnu jsme se vás ptali v naší anketní otázce, co v autě nejčastěji posloucháte. Mluvené slovo má puštěné 3 procenta hlasujících, 7 procent má nejraději ticho, zatímco 27 procent lidí dává přednost vlastní nahrané hudbě, ovšem nejvíce lidí v autě poslouchá rádio. V naší anketě se k tomu přiznalo 63 procent řidičů a my z toho samozřejmě máme velkou radost, protože věříme, že mají naladěný Radiožurnál.

Rádio totiž může být skutečným společníkem, a to nejen proto, že můžete polemizovat s moderátorem.

"Poslouchat rádio má své kouzlo v tom, že nás pokaždé může překvapit to, co právě vysílá, zatímco když si vezmu do auta vlastní hudbu, tak vím, co mě čeká. Takže na dlouhé cesty je rádio někdy dobrým průvodcem, a to i rádio s mluveným slovem, protože čas je potom příjemněji stráven, přestože se mohu dozvědět nějaké zajímavosti," přibližuje pocity mnoha řidičů psycholog Zdeněk Šolle.

Ale zajímavé je, že lidé většinou nebývají věrni jen jedné stanici, často přelaďují.

"Mám raději, když se střídají různé žánry."
"Já si rádio stále přelaďuji podle toho, co zrovna hrají."

Rádio má v autě ještě jednu obrovskou přednost a tou je dopravní zpravodajství, které můžete slyšet dokonce i pokud si přehráváte třeba cédečko. Stačí zapnout správný knoflík na přístroji. Například naše Zelená vlna ráno vysílá dopravní informace každou čtvrthodinku, po deváté pak vždy po zprávách v celou a v půl. Systém RDS-TMC, který šíří Radiožurnál, navíc umožňuje přenos těchto informací do navigací, takže vaše cesta pak může být plynulá.

Především na delší cestě je ale velmi důležitý i správný výběr poslouchané hudby až už z rádia či vlastního CD. Ovlivňuje to totiž způsob jízdy, jak z vlastní zkušenosti potvrzuje odborník na kurzy bezpečné jízdy Jiří Patera.

"Když bych si při únavě pouštěl pomalou vážnou hudbu, tak je to dost nebezpečné, naopak je dobré se probudit moderní rytmickou hudbou. Na druhou stranu ale vím, že když hrají staré rockenrollové hity, tak začnu zrychlovat tempo jízdy a radost z hudby prožívám rychlejší jízdou."

A pokud si hudbu pustíte tak hlasitě, že to slyší i ostatní řidiči, pak už je to téměř nebezpečné.

"To rozptyluje řidiče, že se nevěnuje řízení na sto procent. V případě nehody to může být jedna z příčin, kdy bude uznán vinným jako pachatel této nehody. U naprosté většiny nehod spáchaných vlivem příliš vysoké rychlosti policie potom zjistí, že bylo nahlas puštěné rádio," konstatuje ředitel pražské městské policie Vladimír Kotrouš.

A tak je možná lepší někdy nepustit si nic a tak trochu si v klidu pročistit mozek. Na druhou stranu jsou řidiči, kteří by se za ticha snad ani nerozjeli. Tak ještě jedna dobrá rada pro osádky vozidel. Výběr hudby by měl být vždy na řidiči, protože pokud on bude v pohodě poslouchat, co jej baví, pak je velký předpoklad, že i vaše cesta bude bezpečná.

autor: evk
Spustit audio