I banalita může zkazit dovolenou

7. červenec 2006 13:00

Dovolená. Čas, na který se těší snad každý z nás, protože každý prostě potřebuje, jak se říká, dobít baterky a odpočinout si. Mnozí vyjíždějí vlastním autem a často do zahraničí, například do Chorvatska nebo Itálie. Takovou cestu je potřeba si předem naplánovat a na nic nezapomenout. Zdánlivá drobnost nám může daleko od domova způsobit zbytečné problémy.

Řada lidí cestuje po zemích Evropské unie pouze s občanským průkazem, ale cestovní pas lze jen doporučit. Především do Chorvatska, i když to deklaruje, že občanka stačí. Dalším důvodem je to, že zpravidla máme v cestovním pase zapsány své děti. Tedy když nemají svůj. Pokud jedeme vlastním autem, musíme samozřejmě mít v pořádku především řidičský průkaz.

"V drtivé většině zemí uznávají naše řidičské průkazy, ale někde, v poslední době to bylo například v Řecku, dělají policisté problémy a je proto lepší si před cestou do těchto zemí vyřídit mezinárodní řisičský průkaz," upozorňuje JUDr. Zdeněk Svátek.

Obdobné problémy dělají občas také italští policisté. Dále jsou to samozřejmě doklady od auta.

"Musíme s sebou mít samozřejmě malý technický průkaz, dnes nazývaný osvědčení o registraci vozidla, doklad o zákonném pojištění, takzvanou zelenou kartu, a vozidlo musí mít mezinárodní poznávací značku."

A tady jsou 2 varianty.

"Ti, kteří mají novou registrační značku s označením EU nemusí vozidlo nijak dále označovat. Ti, kteří mají ještě starší státní poznávací značku, musí mít na vozidle mezinárodní poznávací značku v podobě bílého oválu s černým orámováním a černými písmeny CZ."

A pozor! Správné "cézetko" musí odpovídat vyhlášce a mezinárodním úmluvám. Nemělo by tedy obsahovat žádné reklamní nápisy a mělo by splňovat předepsané rozměry, a to minimálně 17 cm na šířku a 11 na výšku. Například ve Švýcarsku, které není členskou zemí EU, by nám nepředpisové označení vozidla, mohlo způsobit problémy už na hranicích. Důležitý doklad potřebujeme také v případě, že jedeme půjčeným nebo firemním autem.

"V takovém případě bychom s sebou měli mít zmocnění, že můžeme s vozidlem jezdit. To by mělo obsahovat jména zmocnitele i zmocněného, číslo nějakého dokladu a samotné zmocnění, které bychom měli mít notářsky ověřeno. A samozřejmě by toto zmocněníí mělo být v některém světové jazyce. Bez tohoto zmocnění bychom mohli upadnout v podezření, že cestujeme s kradeným autem."

autor: pgj
Spustit audio