J. Smrž: V Brně bych chtěl stát "na bedně"

18. červenec 2008 13:00

Ve světě motoristického sportu bude o tomto víkendu určitě číslem jedna desátý závod formule 1, který se jede v podstatě za rohem. Velká cena Německa se jede na okruhu v Hockenheimu. Ještě blíže ale mají mnozí motorističtí fandové na motocyklové závody. Konají se totiž u nás, v České republice, konkrétně na brněnském Autodromu, který hostí devátý závod mistrovství světa superbiků. Zhruba za hodinu začne na Masarykově okruhu kvalifikace pro hlavní závod...

Na startu se objeví trojice českých reprezentantů - stálý účastník seriálu Jakub Smrž a dvojice jezdců na divokou kartu - Miloš Čihák a Jiří Dražďák. Pro ně bude úspěchem už start v samotném závodě, naproti tomu Smrž se pokusí v dnešní kvalifikaci prosadit do 16členného superpole, aby si v zítřejším druhém kvalifikačním dílu vyjel výhodnou startovní pozici. Po osmi letošním závodech figuruje na slušném čtrnáctém místě. Už třikrát skončil v první desítce a nejlépe byl šestý v Salt Lake City.

"Dílčí výsledky nejsou vůbec špatné, ale v bodovém hodnocení se bohužel odráží to, že jsem hodně závodů nedojel. Čtrnácté místo není zrovna nejlepší, ale do konce sezóny je ještě dostatek času na zlepšení."

A snažit se pochopitelně bude i o tomto víkendu na domácí trati.

"V této sezóně mám stálý cíl dojíždět do desátého místa, ale rád bych se objevil blíže ke stupním vítězů, což jsem v letošních výsledcích už několikrát naznačil. Bylo by příjemné bojovat o umístění na stupních vítězů na domácí ceně v Brně."

Jakub Smrž by mohl těžit i z určité znalosti Masarykova okruhu, i když to příliš nepřeceňuje. Měl ale narozdíl od ostatních možnost vyzkoušet si v předstihu nový asfaltový povrch.

"Hodně lidí ho kritizovalo, ale mě nepřijde až tak špatný, jak všichni říkali. Velmi záleží na okolních podmínkách, protože teplota trati ovlivňuje výdrž pneumatik. To bude asi o tomto víkendu klíčové. Nemohu říct, že znám okruh lépe než ostatní závodníci, protože někteří na něm jeli vícekrát než já. Šance na vylepšení umístění je každý závod a na domácí půdě by to bylo rozhodně hezčí."

Dvacetipětiletý závodník, pocházející z Českých Budějovic, jezdí superbiky druhou sezónu, loni skončil čtrnáctý. Přechod z mistrovství světa silničních motocyklů do kategorie superbiků, byť původně trochu vynucený, si pochvaluje.

"Moto GP je větší show, je to vlastně přehlídka toho, kdo má více peněz. Pro mě je rozdíl v tom, že atmosféra v superbicích je uvolněnější a prostředí je více přátelské."

A možná i díky této pohodě může Jakub myslet i na diváky - ti, kteří přijdou na brněnský závod se mohou těšit i na jednu specialitku. Českého jezdce ve startovním poli poznají velmi snadno.

"Udělali jsme soutěž, ve které mohou lidé posílat peníze pro dětské centrum Pavučinka v Šumperku. A v neděli potom budu mít speciálně zabarvenou helmu, na které budou vidět jména všech přispívatelů."

I Jakub Smrž ví, že spojit příjemné s užitečným se vyplatí.

autor: evk
Spustit audio