Jak Obama omezí Prahu?

3. duben 2009 13:01

Pouhých 24 hodin má americký prezident Barack Obama strávit v našem hlavním městě. Jeho návštěva už ale pěkných pár dnů zaměstnává všechny, kteří mají zajistit jeho bezpečnost. Ovlivní to pochopitelně i pražskou dopravní situaci, která už tak bývá komplikovaná, ale návštěva proběhne naštěstí o víkendu, takže to přeci jen bude jednodušší. Přesto budou některé ulice uzavřeny pro běžné motoristy.

Nejvýraznější omezení budou v okolí Kongresového centra na Vyšehradě, která budou platit 24 hodin od sobotní 16. hodiny.

"Nebude možný sjezd z magistrály na Pankrácké náměstí ve směru z centra. Ve směru do centra budou řidiči odkláněni do ulice Kongresová a Na Vítězné pláni. Omezení bude také v křižovatce ulic Na Pankráci a Sinkulova, kde budou auta ve směru ke Kongresovému centru odkláněna směrem na nábřeží. Vše je navíc značeno přenosným dopravním značením," zdůrazňuje Eva Miklíková z pražské policie.

Omezení se chodců vůbec nedotknou. Naopak přenosné dopravní značky zakazující parkování se mohou během víkendu objevit i na jiných místech Prahy. Mohou tam být totiž kvůli průjezdu prezidentské kolony.

"Bude to v úzkých ulicích, kde bychom měli problémy, ale včas to bude vyznačeno dopravními značkami," vysvětluje šéf naší ochranky Lubomír Kvíčala.

Rozhodně tedy není dobré tyto značky podceňovat, auto vám rychle odtáhnou. Metro bude i během summitu zastavovat ve stanici Vyšehrad, jen bude otevřen pouze jeden východ směrem k hotelu Corinthia Towers. Velká dopravní opatření se pochopitelně chystají i na nedělní dopoledne v okolí Pražského Hradu. A začnou už ve čtyři ráno.

"Zcela uzavřeny budou staré zámecké schody a z Nerudovy ulice nebude možné vstoupit do ulice Ke Hradu a Radnické schody. Provoz aut z Nerudovy ulice směrem na Úvoz ale nebude omezen. Na Hradčanském náměstí budou v ulicích Loretánská a Kanovnická zřízeny dva vstupy, které budou osazeny několika desítkami bezpečnostních rámů. Otevřeny budou od sedmi hodin ráno."

Samotný projev Baracka Obamy na Hradčanském náměstí je plánován na 10. hodinu. To je pochopitelně nejkritičtější část návštěvy amerického prezidenta z hlediska jeho bezpečnosti.

"My jsme jako ochrana státu současně s americkou ochranou řekli, že nám to připadá velmi nebezpečné a že bychom to vůbec nepodporovali, ale bohužel v tomto směru nemáme rozhodující slovo."

Ovšem ochranka může rozhodnout například o uzavření vstupu vzhledem k omezené kapacitě náměstí. Proto je dobré přijít raději s velkým předstihem a určitě s sebou mít pouze nejnutnější osobní věci.

"Pokud si někdo potřebuje vzít příruční zavazadla jako kabelku, ledvinku a podobně, doporučujeme, aby v nich měli jen ty nejzákladnější věci - klíče, mobilní telefon. Takový člověk potom musí počítat s tím, že jakmile přistoupí k bezpečnostnímu rámu, bude podroben kontrole osobních předmětů."

A je určitě lepší nejezdit na Hrad autem, ale využít tramvaje - dopravní podnik posílí linku 22 od Malostranského náměstí. Magistrát navíc zřítil i bezplatnou informační linku.

"Informační linka je 800 100 991 a občané se na ni mohou obracet až do 6. dubna," dodává Eva Miklíková.

Aktuální informace o dopravní situaci při Obamově návštěvě bude vysílat také naše Zelené vlna.

Český rozhlas připravil k návštěvě prezidenta USA Baracka Obamy a summitu Evropské unie v Praze speciální web Barack Obama v Praze.

Změní váš víkendový program návštěva amerického prezidenta v Praze? Hlasujte v naší anketě!

autor: evk
Spustit audio