Jaké změny si připravil rok 2011 pro motoristy?

22. prosinec 2011 13:01

Motoristův rok, to nikdy není klidné období. Tu zákonodárci nebo ministerští úředníci změní to, jindy zase ono. Čert aby se v tom vyznal. Nejinak tomu bylo i v roce letošním, kdy po pěti letech došlo k nejvýraznějším změnám původního zákona o provozu na pozemních komunikacích z roku 2001.

„Vzhledem k tomu, že se právě nacházíme v zimním období, může sem patřit povinné používání zimních pneumatik. Určitě sem bude patřit zavedení nových parkovacích průkazů pro osoby se zdravotním postižením. Celá řada změn nastala v bodovém systému, například od 1. srpna kompletně nová tabulka bodově hodnocených jednání. Nová je také úprava přestupků proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích a tak dále,“ vyjmenovává právník Jan Kněžínek.

Změn, které zákon zavedl, bylo samozřejmě podstatně víc a nejinak tomu bude v roce příštím. Hned 1. ledna nabývá účinnost část zákona č. 297/2011 Sb.

„Mezi změny, které budou účinné už od 1. ledna příštího roku, patří zejména opatření proti takzvané řidičákové turistice související s právem Evropské unie. Souvisí to se snahami některých řidičů obcházet především německý bodový systém tím, že si udělají řidičský průkaz v České republice,“ popisuje dopravní právník.

Osoba blízká až příští rok

Převážná část zákona však začne platit až 19. ledna roku 2013. Mimo jiné se to týká i paragrafu, který by měl omezit uvádění osoby blízké při řešení přestupků. Od Nového roku přibude také povinnost lékařům ve vztahu k řidičům.

„Samotné předpisy upravující způsobilost řidiče se prakticky nemění, nicméně do zákona bylo doplněno nové ustanovení, konkrétně § 89a, podle kterého bude povinností jakéhokoliv lékaře oznámit příslušnému obecnímu úřadu obce s rozšířenou pravomocí případné podezření na to, že určitá osoba je zdravotně nezpůsobilá k řízení motorových vozidel. Jinými slovy půjde o kvalifikovaný podnět k zahájení řízení o přezkoumání zdravotní způsobilosti a případně k následnému odebrání řidičského oprávnění,“ dodává Jan Kněžínek.

Tolik alespoň v kostce změny, které na řidiče čekají od Nového roku. Očekává se však také velká diskuse o nových registračních značkách a další změny. O nich vás bude Motožurnál samozřejmě průběžně informovat.

autor: pgj
Spustit audio