Jeden z nejtragičtějších týdnů

1. říjen 2007 13:10

Co se to děje v posledních týdnech na našich silnicích? To je záhadou. Každopádně týden co týden "trháme" rekordy, žel ty smutné. Posledních 7 dní se zařadilo na třetí příčku v počtu nehod, když jich policie vyšetřovala 3 739.

"Při těchto nehodách zahynulo 29 lidí a dalších 612 bylo zraněno," konstatuje Josef Tesařík z Policejního prezídia.

Týdenní počet mrtvých tak téměř vyrovnal letošní smutný rekord z poloviny července.

"Více usmrcených bylo jen ve 29. týdnu, kdy zahynulo 30 osob."

Jen v pátek zemřelo 7 lidí, ve čtvrtek 6 a v pondělí, úterý a sobotu po čtyřech. Nejvíce nehod se stalo na jižní Moravě a moravské silnice tak patřily k těm nejnebezpečnějším.

"Z hlediska počtu usmrcených osob je na tom nejhůře severomoravský a jihomoravský kraj, kde zahynulo 8 osob a dále středočeský kraj, ve kterém bylo při nehodách usmrceno 7 osob."

Požárem za milión a zraněním řidiče pak skončila ranní čtvrteční nehoda kamiónu u obce Zahrádky na Českolipsku.

"V ostré zatáčce havaroval nákladní vůz převážející plastové přepravky. Auto sjelo do příkopu a následkem nehody začalo intenzivně hořet. Ve chvíli, kdy na místo nehody přijeli hasiči, byl celý tahač i s přívěsem v plamenech. Hořící plastové přepravky vylučovaly těžký černý kouř s jedovatými zplodinami hoření a kusy hořícího plastu odletovaly do okolí. Likvidace požáru byla proto obtížná. Hasiči musely použít dýchací techniku a zasahovat z úkrytu, aby nebyli zraněni. Podle výpovědi řidiče mu praskla pneumatika a on tak nebyl schopen udržet vůz na silnici," popisuje vážnou nehodu hasič Petr Kopáček.

A originální příběh přidává i záchranář Bořek Bulíček, který včera zasahoval u nehody řidičky, která z levého rychlého pruhu na Strakonické nečekaně strhla řízení doprava.

"Žena doslova vletěla do lesa, kde se svým vozem pokácela několik malých stromů. Ty potom před autem vytvořily pomyslnou rampu, díky které auto překonalo obrovskou rokli a betonový můstek. Vůz potom skončil na druhé straně v příkopu. Řidičce se nic vážného nestalo, měla pouze několik odřenin. Padlé stromy zachránily paní život, protože jinak by čelně narazila do betonových zábran nebo spadla do rokle a následky by mohly být i smrtelné."

Tomu se říká štěstí v neštěstí. To bohužel v září nemělo více než 100 z nás, jak potvrzuje Josef Tesařík.

"Policie vyšetřovala víc než 15 000 nehod, při kterých 115 lidí přišlo o život a víc jak 2400 bylo zraněno. Zatím se jedná o předběžné údaje, ty oficiální budeme znát za týden."

autor: pek
Spustit audio