Jedno pivo se do 0,24 promile vejít nemusí

10. srpen 2010 13:02

Už od počátku roku policie řeší, jak postupovat v situaci, kdy řidič při kontrole sice, jak se říká, nadýchá, ale hladina alkoholu v krvi nepřesáhne 0,24 promile. Už předtím soudní znalci tolerovali hladinu do 0,2 promile - čtyři setiny jsou počítány na chybu přístroje - a jejich stanovisko, že taková míra opilosti řidiče neovlivňuje, potvrdilo i ministerstvo zdravotnictví. Mezi řidiči se tak okamžitě začalo šířit, že jim jedno pivo před jízdou projde. Je to skutečně pravda?

Velmi zjednodušeně můžeme říct, že jedno desetistupňové pivo se do tolerance 0,24 promile vejde. „Zhruba 0,2 promile alkoholu v krvi může být jedno desetistupňové pivo, dva decilitry vína, nebo malá odlivka destilátu,“ konstatuje profesor Tomáš Zima z 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Jenže není to zdaleka tak jednoduché, protože na míru opilosti má vliv řada faktorů: váha, pohlaví - žena zmetabolizuje pouze 70 procent toho, co muž za stejnou dobu - dále případná potrava v žaludku, zdravotní stav, a tedy i případné léky, které užíváme. Pak se do diskutované tolerance ani jedno pivo vejít nemusí. „V případě, že žena ve špatné zdravotní kondici a nalačno rychle vypije jedno pivo, může dosáhnout hodnoty 0,35 promile alkoholu v krvi.“ Ovšem to už je opilost, která nás může stát až 20 tisíc korun a až rok zákazu řízení.

Bohužel, mnozí si řeknou, že když zvládnou jedno pivo, mohou si dát i druhé. Vždyť budou řídit až za dvě hodiny. „Pokud hladina bude dvojnásobná, dotyčný si dá dvě piva, hodnoty mohou být 0,4 a 0,5 promile. Tím už se dotyčný dopouští přestupku. Reakční doba potom už může být zpomalená a může to vést k horšímu vyhodnocení situace.“ Takový řidič už je potencionálním vrahem. Stejně jako ten, komu se protáhl předcházející večer, a má v krvi ještě zbytkový alkohol.

Z hlediska molekuly alkoholu působí zbytkový alkohol úplně stejně jako ‚nezbytkový‘. Důležité je uvědomit si, že člověk velmi těžko odhadne, jak je po některé večerní oslavě schopen ráno řídit. Káva může povzbudit organismus, nikoliv zrychlit metabolismus alkoholu. Svoji roli může hrát také faktor únavy. A nejtěžší je asi odhadnout současnou míru alkoholu v krvi, se kterou už můžete usednout za volant.“

Únava hraje po větším flámu velkou roli a společně se zbytkovým alkoholem vytváří vražednou kombinaci. Alkoholu se totiž nezbavíme rychleji, než nám naše tělo dovolí. To jsou pověry.

Alkohol dehydratuje, proto je vhodné doplnit tekutiny, například polévkou. Organismu to prospěje a budete se cítit lépe - doplníte ionty jako sodík, draslík, hořčík a další minerály. Káva může povzbudit, organismus se může cítit dobře, ale hladina alkoholu přetrvává a klesá stále stabilní rychlostí 0,08 až 0,15 promile za hodinu.“

Pro policisty při kontrole nehraje a nebude hrát roli pouze naměřená hodnota na dechovém analyzéru, i když bude na hranici 0,2 promile. „Jedna věc je dechová zkouška, ale druhá je vlastní chování řidiče, výpověď řidiče a případně i další výpovědi a skutečnosti, které by mohly být k dané věci pořízeny,“ popisuje šéf dopravní policie Leoš Tržil důvody, na jejichž základě policista může opilého řidiče poslat do správního řízení, i když mu bude naměřeno jen 0,15 promile alkoholu v krvi.

autor: pgj
Spustit audio