K nehodě stačí i malá nepozornost

10. září 2007 14:57

Nehoda není náhoda. Ať je to jak chce, vždy za ní stojí člověk. Jenže, někdy na to člověk zaplatí životem. A je jedno, zda za nehodu mohl on nebo někdo jiný. Zasáhne to do osudů jeho nejbližších. Kolik rodin to postihlo v prvním zářijovém týdnu?

Za 7 dní 3 660 nehod, které si vyžádaly 23 mrtvých a 515 zraněných, z toho 69 těžce. Nelichotivá statistika.

"Porovnám-li tento týden s předcházejícím 35. týdnem, vidíme, že došlo k poklesu pouze u počtu zraněných osob a to o 28 osob. Počet nehod stoupl o 506, počet usmrcených osob o 4 a počet nehod zaviněných pod vlivem alkoholu o 6," konstatuje Petr Sobotka z Policejního prezidia.

Tragický byl především víkend, když v sobotu i v neděli zemřelo po 5 lidech. Potvrzuje se tak nepříznivý trend letošního roku.

"Za osm měsíců letošního roku šetřila policie ČR celkem 117 582 nehod na pozemních komunikacích při kterých bylo 714 osob usmrceno, 2 657 osob těžce zraněno a 16 993 osob zraněno lehce."

To je o 128 mrtvých víc než před rokem, prakticky 3 plné autobusy. Hodnotu lidských životů vyčíslit nelze, ale odhad hmotné škody je za toto období takřka pět a půl miliardy korun. Ale vraťme se do minulého týdne, kdy v sobotu před půlnocí havaroval řidič Škody 120 také v obci Želeč na táborsku.

"Řidič jedoucí ve směru jízdy od Želce na obec Ústrašice v důsledku nepřizpůsobení rychlosti jízdě pokračoval po průjezdu nepřehledné pravotočivé zatáčky v přímém směru jízdy. Vjel na levou krajnici, kde uvedl vozidlo do smyku. Následně po ujetí několika metrů silničním příkopem čelně narazil do vzrostlého stromu. Následkem toho se vozidlo vymrštilo do vzduchu, přetočilo se na střechu a takto dopadlo zpět na vozovku," popisuje nehodu Sobotka.

Výsledek? Mrtvý řidič i spolujezdec. U jedné z nehod mezi obcemi Zadní Třebáň a Liteň zasahoval i záchranář Bořek Bulíček.

"Minulý týden jsme zasahovali u vážné dopravní nehody, která se stala mezi obcemi Zadní Třebáň a Liteň, kde mladík se škodovkou ve velké rychlosti zatím z dosud nezjištěných příčin vjel do protisměru, kde se čelně srazil s dodávkovým vozem Kia, které řídil také mladý muž. Muž ve voze Kia utrpěl zlomeninu ruky, což se dalo klasifikovat jako lehčí zranění. Řidič škodovky utrpěl těžké zranění, otevřenou zlomeninu dolní končetiny, takže jsme ho převáželi do nemocnice v Motole k dalšímu ošetření, kde se pravděpodobně podrobí operaci a léčení bude trvat určitě delší dobu. Nehoda se stala na relativně přehledném úseku, v takové mírné zatáčce. Jestli se ten člověk plně nevěnoval řízení, telefonoval, nebo jaké byly příčiny, to bohužel zatím nikdo neví a šetří to policie," říká Bulíček.

autor: pgj
Spustit audio