K pumpě pojedeme bez peněz

8. červen 2006 13:00

Nedávno jsme konstatovali, že podle odborníků bude přibývat čerpacích stanic, jejichž provozovateli jsou hypermarkety. To ještě dále přitvrdí konkurenční prostředí v Česku. Jak se s tím asi vyrovnají stávající čerpací stanice? Jak se změní, aby přežily?

"Zvyšuje se míra samoobslužnosti. Samoobslužné platební terminály, zejména pro noční provoz, si začínají razit cestu na České čerpací stanice," popisuje Tomáš Mikšovský ze společnosti PetrolMedia.

Samoobslužné stojany jsou údajně hudbou blízké budoucnosti i proto, že sníží náklady provozovatelům pump.

"Je dán jasný směr v tom, že čerpací stanice s nepřetržitým provozem se zbaví personálu, který sloužil v noci. Tím ušetří dohadem zhruba 40 % nákladů na obsluhu."

Samoobslužné stojany, které jsme si mimochodem mohli prohlédnout poprvé na letošním Autotecu, ale nevylepší situaci jen provozovatelům čerpacích stanic. Pomoci by měli i lidem, kteří nebydlí blízko hlavních tahů.

"Přínosem této technologie by mohl být vznik menších čerpacích stanic na místech, kde doposud chyběly, a to v odlehlejších lokalitách. Postavit čerpací stanici vybavenou platebním terminálem je mnohonásobně levnější. Proto by jich mělo do budoucna víc," říká Martin Pavlík ze společnosti Quitec.

Malou čerpací stanici, vybavenou stojanem na benzín a naftu a zmiňovaným tankovacím automatem - pořídíte pro představu - zhruba za 2 až 3 miliony korun, což je řádově desetina ceny velké čerpací stanice.

"Tyto automaty jsou v zahraničí zcela běžné. Například v Německu nebo Rakousku je plno čerpacích stanic bez obsluhy a bez obchodů s obsluhou. Zákazník přijede k tankovacímu stojanu, zadá PIN kód, zasune do něj kartu, předvolí si částku, za kterou chce natankovat a po načerpání mu je částka stržena z účtu. Dostane doklad o zaplacení a odjede."

Dosud se v našich podmínkách tankovací automaty neobjevovaly proto, že prostě pro náš trhy nebyly. Nejde ale spíš o obavy provozovatelů, že by zařízení odkázal některý z našich chytráků přelstít a pak tankovat zadarmo?

"Tankovat zadarmo určitě nelze, protože zařízení podléhá přísným bezpečnostním pravidlům. Je certifikováno bankou a karetní asociací. Není tak možné ho zneužít. Navíc jsou tyto čerpací stanice hlídány kamerovým systémem a napojeny na bezpečnostní službu."

Tak uvidíme, jak často se budou v novinách objevovat články o "koumácích", kteří právě na tankovací automaty vyzráli, a pak čerpali zadarmo benzín pro celé široké okolí. V cizině ale kromě zmiňovaných automatů vídáme na pumpách i další služby navíc - různé opravny a podobně. Otázkou je, zda touto cestou čerpací stanice vydají i u nás.

autor: pek
Spustit audio