Kamióny? Do leva ne!

16. červen 2006 13:00

Jednou z nejvíce diskutovaných novinek, které byly projednávány v rámci novely, byl zákaz předjíždění kamiónů. To mnozí řidiči osobních aut podporovali, řidiči kamiónů a dopravci se zase bouřili. Jak to nakonec dopadlo? A co bude platit od 1. července?

Původní návrh předpokládal, že by zákaz předjíždění pro nákladní vozidla a větší jízdní soupravy platil na všech silnicích a dálnicích o dvou a více jízdních pruzích. Situace se několikrát změnila a až novela novely přinesla rozuzlení.

"Poslední novelizací bylo stanoveno, že vozidla nad 3 500 kilogramů a jízdní soupravy delší než 7 metrů smí na dálnicích a silnicích o třech a více jízdních pruzích použít pouze dvou pravých jízdních pruhů. Pokud to není nutné k objíždění, otáčení nebo odbočování," vysvětluje JUDr. Zdeněk Svátek.

Takže ještě jednou. Na třiproudých dálnicích, ale i ostatních komunikacích, mimo obec nesmí zjednodušeně řečeno náklaďáky jet v levém pruhu. A pozor týká se to i řidičů osobních aut, jestliže budou mít za sebou přívěs, s nímž jízdní souprava překročí na délku 7 metrů. Jedná se o obdobu právní úpravy, která platí v ostatních zemích Evropské unie. Omezení na víceproudých komunikacích v obci naopak zůstává.

"V obci na komunikaci o dvou a více jízdních pruzích mohou řidiči jezdit v kterémkoliv pruhu. To se ovšem netýká vozidel nad 3 500 kilogramů, jízdních souprav delších 7 metrů, zvláštních motorových vozidel a motocyklů s konstrukční rychlostí nižší než 45 km/h. Ty nesmí použít levý jízdní pruh, není-li to opět nutné k objíždění, otáčení nebo odbočování."

A pozor! To není řeč pouze o dálnicích a rychlostních komunikacích, ale o všech dvou a více proudých silnicích. Tedy i ve městech, a tady by si někteří řidiči nákladních vozidel mohli sáhnout do svědomí...

autor: pgj
Spustit audio