Každý druhý do cíle nedošel

22. březen 2010 13:01

Máme za sebou jedenáctý letošní týden. Pokud jde o počet dopravních nehod, bohužel se umístil na pomyslných stupních vítězů. Pochopitelně za to medaili nezíská. Je pravdou, že v uplynulých letech nebyly týdny, kdy zemřelo při nehodách více než 20 lidí, nijak výjimečné. Přesto jsou statistiky uplynulých sedmi dní s blížící se motoristickou sezónou varující.

Řečí čísel lze konstatovat, že minulý týden jsme policii zavolali celkem ke 1249 nehodám. Při nich zemřelo 12 lidí, což znamená, že minulý týden byl letošní třetí nejtragičtější. "323 lidí bylo zraněno, z nichž 28 těžce. Týdenní počet zraněných je v letošním roce zatím pátý nejvyšší," pokračuje Petr Sobotka z policejního prezidia.

Alarmující je podíl mrtvých chodců: "Z 12 usmrcených bylo pět řidičů osobního automobilu, jeden spolujezdec v osobním autě a 6 chodců," uvádí Petr Sobotka.

Právě chodci, kteří si neuvědomují, že v tmavém oblečení je řidiči nad ránem nebo za večerního soumraku nemohou včas vidět, si za nehody mohou často sami. V této době patří k těm nejvíc ohroženým. Obzvlášť obezřetní by měli být také motorkáři a cyklisté, které hezké počasí vylákalo na silnice. A bohužel se to neobešlo bez dopravních nehod. Při jedné z nich se srazil právě motorkář s cyklistou.

"Přestože byl cyklista slabším hráčem v souboji, měl jen pár odřenin. Zůstal tedy na místě nehody a vysvětloval policii, proč nedal přednost motorce jedoucí na hlavní silnici. Motorkář se snažil stroj ubrzdit, ale dostal smyk a spadl do příkopu, kde si zlomil ruku. Odváželi jsme ho proto na další ošetření do nemocnice," popisuje záchranář Bořek Bulíček.

To už ve středu večer zasahovali hasiči u nehody osobního auta u obce Jenišov.

"Po proražení svodidel a zábradlí skončil osobní automobil v Chodovském potoce. Řidička se z vozu dostala sama a neměla ani viditelná poranění, ale přesto byla převezena na ošetření do nemocnice. Hasiči provedli kontrolu, zda nedošlo k úniku provozních kapalin. Dále zajistili odtahovou službu a také asistovali u vytažení auta z potoku," popsala zásah Ivana Svitáková z Hasičského záchranného sboru.

Na statistikách minulého týdne byl kromě počtu mrtvých chodců zarážející počet takzvaných alkoholových nehod.

"72 nehod bylo zaviněno pod vlivem alkoholu, což je 5,76 procenta z celkového počtu nehod. Jde tak o třetí nejvyšší týdenní počet," uzavírá Petr Sobotka.

S blížícími se Velikonocemi je toto číslo opravdu varující.

autor: pgj
Spustit audio