Každý měsíc bod, pěšky hezky choď

28. červen 2006 13:00

Už tuto sobotu začne platit bodový systém. Všichni budeme mít na počátku nulu, ale jak budeme hřešit proti zákonu, budou na našem kontě body přibývat. Obdobný systém je například v Německu. Naopak v Itálii a Francii body odečítají.

Na počátku, tedy 1. července, bude mít každý z přibližně 5 miliónů řidičů na svém kontě nulu. Vezmeme-li to od počátku, pak po spáchání přestupku čeká na řidiče pokuta, popřípadě rovnou zákaz řízení, a to u přestupků, u nichž to zákon stanoví přímo. A na konec se v kartě řidiče objeví příslušný počet bodů.

"Týká se to 44 přestupků, přičemž nejméně dostane řidič 1 bod a nejvíce 7 bodů," konstatuje JUDr. Josef Mihalík, ředitel odboru dopravně správních agend pražského magistrátu.

Nadpoloviční počet bodů dostaneme logicky za nejvážnější prohřešky.

"To se týká řízení pod vlivem alkoholu, řízení bez řidičského oprávnění, jízda s vozidlem ohrožujícím ostatní, a tak dále. Naopak 1 bod bude například za zneužití vyhrazeného jízdního pruhu nebo porušení zákazu zastavení a stání, ale pouze v obytné či pěší zóně. Za špatné parkování jinak body nebudou."

To je dobrá zpráva především pro ty, kteří se potýkají s parkováním v centrech větších měst. Podívejme se ještě na nejběžnější přestupky. Telefonování bez hands-free nebo nedání přednosti chodci budou za 3 body. Překročení rychlosti podle míry překročení od 2 do 5 bodů a nepřipoutání se nebo přeprava dítěte bez autosedačky za 2 body. Při pohledu na současný provoz by se dalo předpokládat, že zanedlouho nebudou mít slušní řidiči jakýkoli problém s dopravními zácpami.

"Pokud řidič dosáhne 12 bodů, pak mu úřad zašle vyrozumění o dosaženém počtu bodů, a ten je do 5 dnů od obdržení tohoto vyrozumění povinen odevzdat řidičský průkaz. Kdyby tak neučinil, stejně po 5 dnech od doručení pozbude řidičské oprávnění a další jízdou by porušoval zákon a dopouštěl se trestného činu."

Kdo doufá, že by mohl řídit dříve než za 12 měsíců, doufá marně.

"Tato lhůta nejde zkrátit. Je jasně stanovena na 12 měsíců. Po této době je potřeba absolvovat kompletní zkoušku z teorie i praxe, aby nám mohlo být řidičské oprávnění vráceno. Zkouška nesmí být starší 30 dnů a požádat o vrácení můžeme až po vypršení celé lhůty."

Stručně řečeno každý měsíc bod a budeme chodit pěšky. Naopak 12 měsíců bez prohřešku nám zlepší skóre.

"Pokud bude řidič jezdit 12 měsíců po sobě bez přestupku, pak se mu odečtou 4 body. Znamená to, že, bude-li mít 11 bodů a 3 roky po sobě jezdit bez přestupku, odečtou se mu všechny body."

A ještě jedna informace pro koumáky. Neznamená to, že když budeme mít nulu a rok jezdit bez přestupků, že bychom měli 4 body v záloze.

autor: pgj
Spustit audio