Kde je místo pro invalidy

10. listopad 2006 13:00

Pouhé vjetí na místo pro zdravotně postižené se nám může hodně nevyplatit. Už před novelou za takový přestupek hrozila pokuta do 5 000 korun. Teď je to pokuta od 5 000 do 10 000 korun a k tomu rovnou zákaz řízení od 6 měsíců do jednoho roku. Abychom se takového postihu vyvarovali, podíváme se dnes na to, jak má být takové místo označeno.

V současné době platí, že místo pro zdravotně postiženého má být označeno současně svislou i vodorovnou dopravní značkou.

"Je pravda, že se jedná o novinku, která byla zavedena od 1. července v souvislosti s tím, že se zpřísnili postihy za nedovolené zastavení nebo stání na těchto vyhrazených místech," upřesňuje JUDr. Jan Kněžínek.

Ačkoli se situace zlepšuje, stále ještě je řada míst, která jsou označena pouze svislou dopravní značkou.

"Na toto zákona pamatuje tím, že stanoví, že svislé dopravní značení je nadřazeno vodorovnému. To znamená, že pokud vodorovné značení chybí nebo je provedeno špatně, pak je mu nadřazena svislá značka, a tím pádem jiní účastníci provozu než ti, kteří jsou k tomu oprávněni, nesmí na toto vyhrazené parkoviště ani vjet, natož na něm zastavit nebo stát."

V takovém případě místo pro zdravotně postiženého pak začíná vždy u svislé značky a pokračuje ve směru jízdy. A tady pozor na situace, kdy auto, pro které je místo vyhrazeno, parkuje například před i za značkou. Při striktním výkladu zákona bychom měli stejně za značkou ponechat patřičné místo. Ale jaké? Právě proto, aby se předešlo sporům, stanoví vyhláška svislé i vodorovné značení. Začněme u kolmého nebo šikmého stání.

"Podle technických norem by šířka takového parkovacího místa neměla být menší než 3,5 metru, což znamená, že, při běžné šířce automobilu okolo 1,8 metru, už je počítáno s prostorem pro pohyb vozíčkáře. Jiné vozidlo tedy nesmí přesahovat nad vyznačený prostor, ale bezprostředně vedle něj stát může."

Pravidla hry jsou stanovena také pro podélné stání.

"Opět technické normy stanoví, že délka tohoto místa by měla být 7 metrů, což se může zdát mnoho, ale je potřeba pamatovat na to, že vozíčkář se po vystoupení musí nějak dostat na chodník. I tady je s tím tedy počítáno."

Tak si to shrňme. Je-li místo pro zdravotně postiženého označeno i vodorovně, jak stanoví vyhláška, pak jiné vozidlo nesmí přesahovat nad toto značení. Chybí-li vodorovné značení, pak nás to neopravňuje na takové místo vjet nebo dokonce zastavit, ale vyhrazené místo začíná u značky a pokračuje ve směru jízdy.

autor: pgj
Spustit audio