Kdo nepije, bourá!

2. červenec 2008 13:00

V tropických teplotách, které nás v autech nyní sužují, se výrazně zvyšuje riziko takzvané dehydratace. Především řidiči by se tedy měli udržovat ve formě. Špatný pitný režim totiž může znamenat změnu chování, která může vést dokonce až k nehodě. A právě proto se dnes na dodržování správného pitného režimu zaměříme. Jeho motto totiž je: řidiči pijte!

Největší problém je to, že dehydratace přichází záludně.

"Problém je v tom, že dehydratace nebolí. Člověk tedy nepozná, že je unavený a měl by se napít - pouze v případě, že ho bolí hlava, ale to už je většinou silná dehydratace. Proto je nejlepší pravidelně pít, abychom po čtyřech hodinách měli vypitý minimálně litr," upozorňuje Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

Právě pro řidiče je dehydratace nejzrádnější.

"Dochází ke změnám psychiky, především pozornosti, k prodloužení reakční doby nebo ztrátě koncentrace," varuje doktor Jaroslav Větvička.

A Pavel Suchánek to potvrzuje: "Člověk je schopen přehlédnout nebezpečné situace a dostat se do problémů. Přitom by stačilo, aby se při řízení co půl hodiny napil, aby vypil alespoň jeden a půl litru tekutin během čtyř hodin."

Ještě větší riziko dehydratace hrozí dětem, u nichž při poměru těla a hlavy je vyšší podíl vody.

"Doba, ve které může dojít k dehydrataci, je velmi krátká. U dětí musíme velmi dbát na rehydrataci, tedy znovu doplnění tekutin, a na kvalitní odvětrávání, aby se dítě nepřehřálo."

Ale ani dospělí by ji neměli podceňovat. Ono řízení může být zábavou, ale pořád je to činnost.

"Organismus potřebuje získávat energii pro fungování svého těla, přičemž vedlejším produktem je teplo. Tím pádem se neustále neznatelně potíme, navíc když řídíme v suchém prostředí, organismus se vysouší mnohem rychleji."

Můžeme aplikovat jednoduchou poučku: nechce-li se nám na záchod déle než hodinu a půl až dvě, pak nedodržujeme pitný režim a hrozí dehydratace. A teď je tady otázka: co pít? Jan Werich by asi poradil Svatováclavské, ale to řidičům doporučit nemůžeme.

"Když vezmu základní nápoj, tak je to samozřejmě voda, a to v jakékoliv formě - perlivá, neperlivá, vlažná, ledová. Záleží na chutí každého jednoho z nás."

Takže nezapomeňte. Ač to může znít někomu paradoxně, kdo nepije, bourá.

autor: pgj
Spustit audio