Kdy sedačka být nemusí

4. červenec 2006 13:00

Za loňský rok zemřelo na našich silnicích v autech 22 dětí od ledna do května to bylo dalších 5. Přitom v tomto období u nás platil nesmyslný zákon přepravy dětí v autosedačkách pouze na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. To změnila novela zákona, která platí od soboty. Stručně řečeno pro dítě platí: v autosedačce, vždy všude a kdekoli. Ale existují výjimky.

Autosedačky jsou povinné na všech typech komunikací, tedy při jakékoli cestě, a tato povinnost se vztahuje na děti menší než 150 cm nebo lehčí než 36 kilogramů. Věk nehraje roli. Na něm záleží pouze na místě spolujezdce vpředu, kde jakkoli velké a těžké dítě nesmí sedět, je-li mladší 12 let. U starších vozidel, vždyť v průměru je našim autům přes 13 let, nemusí být vzadu bezpečnostní pásy.

"V takovém případě platí, že v takovém autě mohou být přepravovány děti na zadních sedadlech starší 3 let bez použití bezpečnostních pásů. To znamená, že nejsou chráněny, což samozřejmě není dobře. Pokud je dítě mladší 3 let, pak je možné ho přepravovat pouze na předním sedadle spolujezdce, a to jedině v autosedačce," vysvětluje JUDr. Jan Kněžínek z Ministerstva dopravy.

UŽITEČNÉ RADY A ODPOVĚDI NA NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY NAJDETE V TÉTO PŘÍRUČCE.

Na druhou stranu vozidla vyrobená na konci 70. let a mladší by měla mít na karoserii úchyty pro bezpečnostní pásy, které tak stačí domontovat. Zákon pamatuje také na rodiny se třemi dětmi.

"Jsou-li na zadních sedadlech umístěny 2 autosedačky, zpravidla na stranách, pak na třetím místě uprostřed může být přepravováno dítě pouze za použití bezpečnostního pásu. Je tu ovšem podmínka, že musí být opět starší 3 let."

To samozřejmě platí nejen pro rodinu se třemi dětmi, ale pro jakoukoli situaci, kdy přepravujeme 3 děti. Do května 2008 také budou platit výjimky pro přepravu více dětí, jednou z nich je cesta na společenskou, kulturní nebo sportovní akci.

"Jsou to například fotbalové zápasy nebo návštěva divadla. V takovém případě platí, že děti starší 3 let mohou být přepravovány bez autosedaček, auto ale nesmí překročit rychlost 70 km/h a musí být použity bezpečnostní pásy."

Bohužel, zákon ponechal možnost přepravovat více dětí vzadu bez jakékoli ochrany.

"I když to nelze doporučit, platí, že lze na zadních sedadlech přepravovat více dětí než je sedadel vybavených bezpečnostními pásy, tedy 4, 5 i více dětí, teoreticky až do užitečné hmotnosti. Vozidlo v takovém případě nesmí jet po dálnici a rychlostní komunikaci."

Naopak, logickou výjimkou je možnost přepravy dětí bez autosedaček pro policisty a jednotky záchranného systému. Výjimku mají také vozidla taxi, ale jen při výkonu taxislužby a přepravě dětí ve městech.

autor: pgj
Spustit audio