„Kola“ zabrání odtahu auta? Fáma!

9. srpen 2011 13:02

Informace z novin, rádia i televize bereme většinou jako fakta – i když jsou to v některých případech, slušně řečeno, holé nesmysly. Například největší internetová televize v tuzemsku radí, že když se chcete se svým špatně parkujícím autem vyhnout odtahu, stačí dát na přístrojovou desku kelímek s kolou.

„Jakmile by vůz odtahové služby zvednul vaše auto do vzduchu, kelímky by se převrhly a nápoj by se rozlil po interiéru. Odtahová služba by škodu musela zapltit a to se jí pochopitelně nechce,“ říká Janek Rubeš, který na Stream.cz své video s touto informací umístil. Může si mnout ruce, protože splnil zadání – má 430 tisíc kliků, což je z hlediska zobrazené reklamy a financí skvělé. Horší je, že to, co předvádí na kameru, je úplný nesmysl – strážníka totiž nějak kelímek na palubní desce vůbec nezajímá. „Strážník se zajímá jen o čistě právní vztah pro rozhodnutí o možném odtahu vozidla,“ vysvětluje Ludvík Klema, náměstek Městské policie hlavního města Prahy.

Pokud tedy strážník vyhodnotí, že je čas k odtažení, prostě zavolá odtahovku. Ta auto naloží a odveze. A nějakou „kolu“ na palubní desce rozhodně řešit nebude. „V občanském zákoníku je přesně stanoveno, že každý občan je povinen chránit svůj majetek, aby nedošlo k jeho poškození. Pokud by se tedy občan podobného jednání dopustil, u soudu by s tím pravděpodobně neuspěl,“ říká Václav Bystrianský ze Správy služeb hlavního města Prahy.

Pokud máte jiný právní názor než nejvyšší šéf přes odtahy v Česku, nic vám nebrání vydat se do soudní rozepře. Když spor o náhradu škody vyhrajete, odtahovka vám ji vyplatí – pro případy poškození jsou totiž dobře pojištěni. Pokud například některý z řidičů odtahovky poškrábe odtahovanému vozu při manipulaci disk, poškozený dostává peníze. „Pojištěni jsou pochopitelně i zaměstnanci,“ dodává Václav Bystrianský.

Celková škoda po rozlité kole po palubní desce může jít až do desítek tisíc korun – záleží, kam se všude dostane. Ten, kdo by to však přece jen chtěl zkoušet, by si měl uvědomit, že podle Murphyho zákonů vůz s kelímkem na palubní desce zaručeně přitáhne buď výrostky, kterým se zrovna bude chtít kymácet s auty, nebo řidiče, co neumí parkovat. V obou případech máte sladkou limonádou politý interiér, bez možnosti si zchladit žáhu na strážníkovi nebo řidiči odtahovky.

Upozorňujeme, že nefungují ani další finty doporučované v diskuzi pod videem – pro zvířata v autě jezdí odchytová služba se zámečníkem a extra nízké vozy jsou podvlékány popruhy.

autor: pek
Spustit audio