Konec zakrytých "SPZ" v Česku?

19. září 2007 13:20

Je tomu přibližně měsíc, kdy začala platit technická novela zákona o silničním provozu. Novela odstranila nejkřiklavější chyby, které se v zákoně objevily. Jedna ze změn se týká hlavně motorkářů. Přísně trestaným přestupkem se totiž nově stala zakrytá nebo špatně čitelná registrační značka. Toho využívali právě motorkáři, kteří se pak stali pro policejní radary neviditelní. Zjišťovali jsme, jak na neposlušné motorkáře novela zapůsobila.

Nevím jak vy, ale když jsem o prázdninách křižoval české silnice, všiml jsem si, že snad každý třetí motorkář měl ohnutou značku. Výjimkou nebyly ani registrační značky zakryté dámským spodním prádlem apod. Řidičům za to v podstatě hrozila pouze směšná pokuta a vesele tak obcházeli policejní radary. Nyní je všechno jinak. Měsíc po zavedení novely jsem s motorkáři natočil malou anketu. Otázka byla jasná - neuvažoval jsi o zakrytí nebo ohnutí registrační značky?

"Ne, o tom jsem neuvažoval. Nepotřebuji problémy s policií."
"Byly období, kdy jsem jezdil s ohnutou značkou, ale teď už to nedělám. Sice mám stejně rychlé motorky, jako jsem měl i předtím, ale nechci, aby mě někde honila policie."

A co vlastně přesně novela změnila? Zakrytá, ohnutá nebo nečitelná značka se od konce srpna bere jako přestupek. A podle Milana Mádra z policejního prezidia se také přísně trestá.

"Podle nové změny zákona je sankce od 5000 do 10 000 korun a navíc hrozí zákaz činnosti od 6 měsíců do 1 roku. Je to například za řízení motorového vozidla, na kterém není umístěna poznávací značka nebo je tam jiná než přidělená tabulka SPZ. Rovněž se jedná o zakrytou nebo nečitelnou tabulku SPZ."

Zákaz činnosti, tedy jakýsi řidičský distanc, je vždy součástí trestu a nedá se obejít. Změna zákona samozřejmě platí nejen pro motorkáře ale i pro řidiče osobních a nákladních aut. Samotná změna novely ale stačit nemusí. Dalším velkým problémem je ten fakt, že pokud hlídka policie potká motorku s ohnutou značkou, často řidič nereaguje na pokyn k zastavení a ujíždí. Hlídka se do honiček s motorkou pouští velmi nerada. Je to nebezpečné jak pro motorkáře, tak pro policisty.

"Touto problematikou se velmi zabýváme. V takové situaci je totiž policista vystaven riziku, kdy může dojít ke střetu s motocyklistou, kterého se snaží zastavit. Tomu se snažíme předejít a najít bezpečné metody k jeho zastavení."

Vize je podle Milana Mádra taková, že se spíš budou dělat větší bezpečnostní akce zaměřené přímo na motorkáře, a to ve vyhlášených místech jako je okolí České Lípy a podobně. K dispozici při takových akcí bude větší počet policistů i na silných motorkách. Ty mají hlavně velký psychologický význam a u motorkářů budí obrovský respekt.

autor: bob
Spustit audio