Lékárničky, které nepomohou

9. srpen 2006 13:00

Řada řidičů si při nejrůznějších Kryštofech zanadávala, když policisté kontrolovali, zda mají ve svém autě předepsanou lékárničku. Až příliš často to bereme jako něco, co prostě mít musíme, a zapomínáme na to, že je to stejné jako například s pojištěním. Nikdo si nepřeje, aby ho potřeboval, ale když už na to přijde, je za něj vděčný. S lékárničkami je to stejné. Pojďme se teď zastavit nad jejich smyslem.

Kdy můžeme lékárničku potřebovat? Neposkytnutí pomoci je trestný čin, a tak pojedeme-li okolo nehody, kde budou zranění, musíme zastavit a pomáhat. Pravda, stačí pomoc přivolat, už tím splníme svoji povinnost, ale lidský život může zachránit i rychlá první pomoc. V takovém případě zajistíme bezpečnost zasahujících a začneme konat. Logicky asi nebudeme lékárničku hledat v cizím autě, to by nás jen zdržovalo.

"Lékárničku bychom měli mít v autě uloženu tak, abychom po ní ve zkratové situaci mohli pouze sáhnout. Měli bychom na to pamatovat i při plně naloženém autě, kdy jedeme například s rodinou na dovolenou. Lékárnička nesmí být kdesi na dně, ale tam, kde na ni dosáhneme," radí lektor pražské záchranné služby Alan Ryba.

Podívejme se, co vlastně máme k dispozici.

"Předepsané vybavení autolékárničky je odpovídající a má smysl. Lze s ní vyřešit i ty nejzávažnější možné situace. Je v ní rouška pro umělé dýchání, škrtidlo pro zástavu tepenného krvácení, obvazy pro vytvoření tlakového obvazu, opět na zástavu krvácení, což jsou pomůcky pro 2 nejčastější případy zranění u dopravních nehod. Obecně je ale lékárnička k ošetření jednodušších úrazů typu odřenin, škrábanců nebo drobných tržných ran."

Přesto, jak bylo řečeno, kvalitní autolékárnička nám může pomoci i zachránit někomu život.

"Důležité je v prvé řadě umět poskytnout první pomoc a vědět, co máme dělat. Pak nám tyto prostředky mohou pomoci. Například rouška nebo rukavice chrání nás. Obvazy jsou lepší a komfortnější než například utržený rukáv, i když i ten leckdy stačí. Důležité je ovšem vědět, co chceme dělat, a umět to."

Takže autolékárničky smysl mají. Ovšem stejně jako umělohmotným šroubovákem asi těžko něco pořádně utáhneme, záleží i tady na kvalitě toho, co máme k dispozici. Bohužel zdravotnické materiály ve většině u nás prodávaných autolékárniček jsou tristní, jak se ukázalo v testu, který uspořádal deník MF Dnes.

"Po obsahové stránce bylo všechno v pořádku, ale naprosto nedostatečná je kvalita jednotlivých pomůcek. Je vidět, že lidé, kteří lékárničku sestavovali, naprosto nemají zkušenosti s tím, na co se jednotlivé komponenty mají používat," konstatuje jeden z porotců záchranář Alan Ryba.

Tak to vezměme popořadě. Věcí, u kterých bychom neočekávali nějaký problém, jsou nůžky.

"Prakticky veškeré nůžky, které v autolékárničkách najdeme, nejsou schopné ustřihnout kus papíru. Přitom by měly být schopné přestřihnout bezpečnostní pás, když budeme potřebovat někoho vyprostit. Ale to absolutně nepřichází v úvahu."

Při případné amputaci pak potřebujeme kvalitní škrtidlo. Asi každý z nás byl na odběru krve, má tak přesnou představu, jak by zaškrcení mělo vypadat.

"Pryžové škrtidlo musí splňovat určité parametry. Musí být velmi odolné v tahu. Veškerá použitá škrtidla v autolékárničkách jsou taková, že se opravdu při běžném natažení, i kdyby je natáhlo malé dítě, přetrhnou. Navíc jsou velmi úzká, z čehož vyplývá, že při jejich použití může dojít k poranění končetiny, poranění nervů, případně potom k ochrnutí a poškození končetin."

První, co si při vyslovení lékárnička vybavíme, je náplast nebo obvaz.

"Používané obvazy mají velmi špatnou kvalitu. Jednak chybí sací vrstva. To znamená, že po použití na jakoukoli, i běžnou odřeninu, nejsou vhodné, protože místo běžné sací vrstvy je u většiny obvazů jakýsi papír. Naprosto nesavý, naprosto nepoužitelný pro zakrytí jakékoli rány. Dále je použit takový materiál, který se rozpadne už při obvazování, už při běžném použití se třepí. Je to opravdu velmi špatná kvalita."

Paradoxem je, že se nemůžeme orientovat ani podle ceny, protože nejlevnější neznamená nejhorší. Takže několik rad na závěr pro ty, kteří chtějí, aby jejich lékárnička byla vůbec k něčemu. Při jejím nákupu bychom se měli podívat dovnitř. Podezřele měkké obvazy, uzoučké škrtidlo nebo plastové nůžky by nás měly okamžitě odradit. Nenajdeme-li lékárničku, které bychom důvěřovali, pak si ji můžeme složit sami. Není problém si vzít seznam toho, co má obsahovat, nakoupit kvalitní materiály v lékárně a vše dát třeba do obalu od starší lékárničky. Pozor: nezapomeňte, že obal musí být samozřejmě označen patřičným symbolem.

Vyhláška č.341/2002

(6) Každé motorové vozidlo, kromě mopedu a motokola, jednonápravového traktoru s přívěsem a motorového vozíku, musí být vybaveno příslušným druhem lékárničky pro poskytnutí první pomoci. Pro požární automobily je výbava příslušným druhem lékárničky stanovena zvláštním právním předpisem. Obsah lékárničky se ukládá do samostatného pouzdra s charakteristickým označením. Lékárnička se ve vozidle ukládá v takovém prostoru, aby na ni nemohlo dopadat přímé sluneční světlo (záření). Úložný prostor pro lékárničku musí být suchý a čistý a musí být snadno přístupný. U vozidel pro hromadnou přepravu cestujících se lékárnička umísťuje na označeném a přístupném místě v prostoru vozidla určeném pro cestující. Provozovatel vozidla musí lékárničku udržovat v řádném stavu a jednotlivé druhy zdravotnických potřeb obměňovat. Doba použitelnosti jednotlivých druhů zdravotnických potřeb je na nich vyznačena. Druhy lékárniček, jejich obsah a výbava a použití podle druhů vozidel jsou uvedeny v příloze č.14.

Použití jednotlivých druhů autolékárniček: a) vozidla pro hromadnou přepravu osob s obsaditelností více než 80 cestujících velikost III, b) vozidla pro hromadnou přepravu osob s obsaditelností do 80 cestujících včetně velikost II, c) ostatní motorová vozidla s nejméně čtyřmi koly velikost I,pro vozidla městské hromadné přepravy osob je dostačující autolékárnička velikosti II bez ohledu na jejich obsaditelnost. Příloha 14 Druhy lékárniček, jejich obsah a výbava a jejich použití podle druhů vozidel.

1. Lékárnička pro motorová vozidla kategorie L (motolékárnička):

Obvaz hotový sterilní č. 21Obvaz hotový sterilní č. 41Šátek trojcípý1Náplast s polštářkem 8 cm x 4 cm3Obinadlo škrticí pryžové, délka 70 cm1Rouška resuscitační1Rukavice pryžové (latexové) chirurgické v obalu1Špendlík zavírací v antikorozní úpravě2

2. Lékárnička pro ostatní motorová vozidla (autolékárnička):
kategorie I - osobní automobily
kategorie II - autobusy do 80 míst a městské hromadné přepravy osob
kategorie III - autobusy nad 80 míst
Poznámka: autolékárničku velikosti III. je možno nahradit dvěma autolékárničkami velikosti II.

I.II.III.Obvaz hotový sterilní č. 22510Obvaz hotový sterilní č. 32510Obvaz hotový sterilní č. 42510Šátek trojcípý236Obinadlo elastické 10 cm x 5 cm-36Náplast hladká cívka 2,5 cm x 5 m124Náplast s polštářkem 8 cm x 4 cm61218Obinadlo škrticí pryžové, délka 70 cm135Obvaz hotový sterilní 5 cm x 7,5 cm135Rouška resuscitační124Rouška PVC 20 cm x 20 cm124Rukavice pryžové (latexové) chirurgické v obalu124Špendlík zavírací v antikorozní úpravě224Nůžky111

autor: pgj
Spustit audio