Liberec má své Gentlemany silnic

11. duben 2009 13:00

Zkuste si představte následující situaci. Nad silnicí krouží záchranářský vrtulník, před sebou máte havarované auto a u něho stojí neznámí lidé. Zastavíte, nebo pojedete dál? Jak kdo. Najdou se ale naštěstí tací, kteří nezaváhají a okamžitě se rozhodnou pomoci. I proto si tyto příběhy, o nichž se dozvíme, zaslouží, aby se o nich mluvilo. Není to totiž zase až tak běžné, a to i přesto, že denně na našich silnicích kolikrát lidé umírají naprosto zbytečně. Jen proto, že je ostatním jejich osud lhostejný.

Loni v listopadu jel Zdeněk Vrabec se svoji partnerkou Martinou Čepelíkovou mezi Prahou a Libercem. U Hodkovic nad Mohelkou náhle spatřili rozbitou octavii, jejíž řidička zůstala po nárazu do protihlukové stěny v bezvědomí. V těchto místech jezdí auta velmi rychle, a tak museli dávat pozor nejen na zraněnou ženu, ale i na sebe. Zavolali záchranku a paní Čepelíková dostávala po telefonu instrukce, jak má postupovat.

"Zjistíte, co všechno se stalo, paní doktorka vám řekne, že se musíte podívat do ústní dutiny a vyčistit ji. Důležité je také zjistit, zda zraněný nezvracel nebo nekrvácel. Musíte vytáhnout jazyk, paní teda neměla zapadlý jazyk, a hlídáte základní životní funkce člověka."

Zdeněk Vrabec se mezitím snažil varovat přijíždějící auta a poté, co přiletěl záchranářský vrtulník, vytvořit mu prostor pro přistání. Na dálnici - vůbec nic jednoduchého.

"Rychle jsem zastavil tři pruhy, aby se vytvořila alespoň krátká kolona, která nám tvořila pomyslnou bariéru před přijíždějícími auty. Devadesát procent lidí, kteří chtějí něco udělat, neuvažují. Prostě do toho jdou a problém řeší ve zlomku vteřiny, protože v takové situace to ani jinak řešit nejde. Nevíte co se může změnit."

Zatímco každý druhý Gentleman silnic hovoří o tom, že u nehody projížděla řada řidičů, kteří se o osud havarovaných vozidel a jejich posádek nezajímali, v tomto případě se nevšímavost motoristů vztahovala také k přistávajícímu vrtulníku záchranářů.

"Auta stále projížděla a nechala vrtulník létat dokola. Prostě nezastaví, musíte jim tam skočit."
"Musíte si prostě vybrat řidiče, na kterém je zjevné, že se bojí, a skočit mu do cesty. On zastaví a za nim už zastavují i ostatní."

Co člověka vede k tomu, že si vlastně dobrovolně začne komplikovat život, aby pomohl jiným, a to i když je vůbec nezná?

"V tu chvíli nepřemýšlíte. Ve vás se nastartuje takový motor, který chce pomáhat. A vy si říkáte, zda dotyčný přežil nebo nepřežil. Prosíte, aby přežil."

Zraněná žena se dlouho léčila, z nehody si nic nepamatuje, ale naštěstí ji přežila. Mimo jiné také díky Zdeňkovi Vrabcovi a Martině Čepelíkové, posledním Gentlemanům silnic, které - tentokrát v Liberci, ocenila tímto titulem Česká pojišťovna ve spolupráci s Policií České republiky. Mimochodem, tento projekt už tak vstoupil do druhé padesátky. Nikoliv let, ale právě Gentlemanů, kteří - ač neprofesionálové, často s nasazením vlastního života pomohli zachránit životy druhých.

autor: pgj
Spustit audio