Masarykův okruh bude letos opět hostit světové závody

26. leden 2012 13:00

Je až s podivem, kolik taková malá země jako Česká reublika hostí světových šampionátů. V rámci automobilových a motocyklových závodů se řadíme k těm nejčastějším a nejvýznamnějším hostitelům. Pravda nemáme sice formuli 1 jako například Maďarsko, ale zase se jedou hned tři světové šamiponáty na jednom okruhu, tím se může pochlubit málokdo.

Místem konání byl a i letos bude Masarykův okruh v Brně. Po dlouhých diskuzích to zatím vypadá, že ani v letošním roce nepřijdou fanoušci o dvě motocyklová mistrovství světa.

„Dvě motocyklová mistrovství světa jsou zachována, i když ani ta ještě nejsou zcela jistá. Jedním z důvodů je finanční situace, protože na rozdíl od minulého roku nemáme plně zajištěnou podporu od ministerstva školství. Tyto peníze jsou pro nás vlastně existenční záležitostí. Také ještě není jasné, pod jakou vlajkou se tato mistrovství světa pojedou, protože není dořešena otázka národní federace,“ nastiňuje možné problémy výkonná ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ullmanová.

Každopádně fanoušci si mohou v kalendáři vyhradit třetí víkend v červenci i v srpnu pro oba světové šampionáty, nejprve Superbiků a potom MotoGP. Jiná situace je, pokud jde o prestižní šampionáty automobilových závodů. Tam totiž už pro loňský rok z kalendáře zmizel světový šampionát vozů GT, přestože je v něm i česká účast.

„Vozy GT se u nás neobjeví. Z finančního hlediska není možné závod hostit, protože zalistovací poplatek, tedy poplatek za zápis do kalendáře, je příliš vysoký. O takovou částku ani nikde žádat nemůžeme,“ vysvětluje Ullmanová.

Série Le Mans zavítá na Masarykův okruh

Naopak fanoušci se mohou těšit na závod světové série Le Mans, a to i proto, že právě pro vytrvalostní závody je Masarykův okruh jako stvořený. Ne nadarmo se mu říká malé Spa.

„O sérii Le Mans jsme usilovali hodně dlouho. Tři roky jsme s promotérem jednali, zdali by se nechtěl na Masarykově okruhu objevit. Jednání nakonec dospělo do zdárného konce a divák tedy tyto vozy na našem okruhu uvidí. Nebude to sice klasický 24hodinový závod, ale i tak diváka určitě pobaví,“ říká ředitelka automotodromu.

V jednání je v těchto dnech i mistrovství světa cestovních vozů, které původně kvůli nárokům promotéra z kalendáře po letech vypadlo. Horší situace je v domácím okruhovém šampionátu.

„Krize se v tomto sportu pravděpodobně odrazila. Zaznamenali jsme ji ve zrušení jednoho z velmi pěkných národních šampionátů, Jarní ceny Masarykova okruhu. V loňském roce stálo na startu tak málo aut, že jsme se rozhodli ho letos zrušit a pojedou se pouze dva podzimní národní šampionáty,“ dodává Ivana Ullmanová.

Každopádně sezóna na našem nejslavnějším a největším okruhu začíná už o víkendu 14. a 15. dubna tuning show. Závodní sezóna odstartuje o měsíc později Memoriálem Františka Šťastného.

autor: pgj
Spustit audio