MS motocyklů je na startu

10. duben 2009 13:01

Příznivci rychlých motocyklů se konečně dočkali. Po mistrovství světa v rallye a formuli 1 konečně o tomto víkendu odstartují prestižní seriál také motocykloví závodníci. Jako tradičně se úvodní závod odehraje v katarském Dauhá, přičemž podruhé za sebou se pojede za umělého osvětlení. Jaké jsou šance tria českých závodníků?

Různé, i když především ve střední kubatuře už bychom opět chtěli alespoň jednoho našeho reprezentanta vidět na stupních vítězů. Lukáši Peškovi se to povedlo devětkrát v nejslabší třídě, loni ale přesedlal na 250tku a končíval za hranicí desítky podobně jako Karel Abraham. Ten má ale pro letošní sezónu lepší motorku - tovární Aprilii, a na testech přímo v Kataru se pohyboval hodně nahoře, v prvním tréninku byl dokonce třetí, v dalším pak šestý. Bezpochyby k tomu přispěla i tvrdá předsezónní příprava 19letého brněnského závodníka.

"Příprava byla poctivá, rozhodně poctivější než loni. Každý den v týdnu, kromě jednoho dne, jsme chodili do posilovny, takže tak pětkrát, šestkrát týdně. Chodili jsme na squash, na spinning a jezdili jsme i motokros, takže příprava byla kvalitní a určitě to v nadcházející sezóně pomůže."

Naproti tomu 23letý Lukáš Pešek bude startovat s polotovárním strojem a zatím se mu příliš nedařily ani úvodní tréninky. Svou roli hraje ovšem i nezvyklá noční hodina závodu a tréninků. A Pešek se netají tím, že katarský závod považuje spíše za show než pravé závodění.

"První závod v Kataru je hodně extrémní, jezdí se v noci, je osvětlený, takže tento závod pro mě není až tak důležitý jako ten další za normálních podmínek."

Přesto si je vědom, že po nepříliš povedené loňské sezóně by letos měl a hlavně chtěl jezdit pravidelně do desítky a pak bojovat i o lepší místa. Titul bude ve 250kách obhajovat Ital Simoncelli. Očekává se, že mu to bude hodně znesnadňovat především španělská dvojice Bautista-Barbera. Třetím českým zástupcem v prestižním seriálu je teprve 16letý Lukáš Šembera, který jak sám přiznává, bude v nejslabší kubatuře hlavně sbírat zkušenosti.

"Dám do toho všechno. Nic se nestane, když na nových tratích dojedu na posledních místech. Tyto závody budou hlavně o získávání zkušeností a poznávání tratí."

V letošní sezóně budou mít všechny třídy stejnou kvalifikaci, to znamená, že všichni ji pojedou pouze jednou v sobotu odpoledne jako tomu bylo už v MotoGP. První letošní závod mistrovství světa motocyklů bude odstartován v neděli v 19 hodin našeho času, po 125kách odstartují ve 20.15 čtvrtlitry a závod královské třídy je připraven od 22 hodin. Tam bude pozornost upřena především na fenomenálního Itala Valentina Rossiho. Rozšíří letos svou sbírku osmi mistrovských titulů? Loni svou cestu za celkovým vítězstvím ovšem nezačal dobře - v Kataru byl až pátý.

autor: evk
Spustit audio