Na D1 se jezdí v protisměru

22. září 2008 13:00

Hodinu po včerejší půlnoci najel z nepochopitelných důvodů čtyřiačtyřicetiletý polský řidič do protisměru na 195. kilometru dálnice D1. V úseku, kde je provoz sveden z obou směrů do jednoho, čelně narazil se svým Volkswagenem Passat do protijedoucího Opelu Astra. Za svoji chybu zaplatil životem, z dalších šesti lidí byl jeden zraněn těžce. Dálnice po této nehodě byla uzavřena až do páté hodiny ranní. Tato nehoda znamenala první zápis do kolonky mrtvých tohoto týdne v policejních statistikách. Teď se ale ohlédneme za týdnem právě skončeným.

Nejprve řeč čísel.

"V minulém týdnu policie vyšetřovala 3202 nehod. Tento počet je pátý nejvyšší v letošním roce a v průměru připadalo na jeden den 457 nehod. Při těchto nehodách zahynulo 15 lidí, což je v letošním roce zatím dvanáctý nejnižší počet. Z toho bylo sedm řidičů osobních aut, jejich čtyři spolujezdci, dva motocyklisté, jeden chodec a motocyklista," konstatuje Josef Tesařík z Policejního prezídia.

Pouze v našem hlavním městě minulý týden nikdo nezemřel. Naopak nejvíce lidí zemřelo na silnicích jižní Moravy - pět. Od počátku září si tak podle předběžných údajů vyžádaly dopravní nehody životy 46 lidí. Přičteme-li k tomu 652 mrtvých za prvních osm měsíců letošního roku a řidiče, který najel do protisměru dálnice D1 dnes v noci, dostaneme se na číslo 699. V sobotu museli na pomoc svým kolegům profesionální hasiči ze Zábřehu a Hrabůvky i dobrovolní hasiči z Ostravy - Radvanic.

"Ve Vratimově narazilo do nové hasičské cisterny osobní auto, které přijíždělo z vedlejší silnice. Hasičské auto skončilo po nárazu mimo vozovku mezi stromy. Zranění utrpělo všech šest účastníků nehody, oba řidiči těžká. Sami zranění hasiči zavolali pomoc a před příjezdem svých kolegů záchranářů poskytli předlékařskou pomoc řidiči osobního auta, který byl následně převezen vrtulníkem do ostravské nemocnice. Zasahující hasiči vyprostili z kabiny svého těžce zraněného kolegů, který byl sanitkou transportován do nemocnice," popsala nehodu hasička Ivana Svitáková.

U nehody auta a cyklisty zasahovala v minulém týdnu také posádka záchranáře Bořka Bulíčka.

"Cyklista vyšel ze střetu s automobilem dost špatně. Utrpěl těžká zranění nohy, ale naštěstí měl na hlavě přilbu, takže nedošlo k poranění hlavy. Cyklista nedal přednost osobnímu autu, které jelo po hlavní silnici a bočně do něj narazilo."

Zkrátka, pravidla platí pro všechny a jedeme-li na kole nebo na motorce, měli bychom je mít na paměti dvojnásob. Riziko zranění je logicky daleko vyšší oproti těm, které chrání plechy auta.

autor: pgj
Spustit audio