Na dlouhé cesty lehká jídla

3. červenec 2008 13:00

Z jakých potravin by měla být svačina pro řidiče na delší cestu? Co třeba takhle řízky nebo obložená bageta s majonézou? V naší internetové anketní otázce jsme se vás ptali, co jíte při cestě na dovolenou. 65 procent z vás má většinou připravenou svačinu, 15 procent si kupuje na pumpě bagety a zbylých 20 procent se raději zastaví na teplém jídle v restauraci. Především při delší cestě autem bychom měli jíst lehce stravitelná jídla.

Člověk by měl za volant usednout zhruba po hodině a půl od najedení, aby se jídlo stihlo dobře strávit, jinak může dojít k útlumu, který vede ke snížení reakční doby. Stejné to ale může být i ve chvíli, kdy řídíme hladoví.

"Pravděpodobně zafunguje mechanismus snížení hladiny cukru v krvi, po kterém je člověk také mírně utlumen a nemá tak rychlé reakce," vysvětluje Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka fakultní Thomajerovy nemocnice v Krči. Podle její kolegyně Jitky Tomešové, bychom si neměli dávat těžká jídla, pokud jedete na dlouhou cestu: "Například smažené jídlo nebo těžká smetanová omáčka. Následky potom můžete pociťovat i druhý den a tím si vlastně zkazíte celou cestu."

Oblíbeným rychlým jídlem bývají bagety na benzínových pumpách, ať už proto, že tam většinou nic jiného nemají nebo že nám jednoduše chutnají a dají se jíst i za volantem. Ovšem, jak upozorňuje odborník na bezpečnou jízdu Robert Šťastný, občas může nastat problém: "Může vám spadnout například kus salámu na kalhoty a vy se to potom automaticky budete snažit co nejrychleji vyčistit. To je ale velké potenciální riziko, protože pokud jedete například v koloně, tak i sekunda může znamenat velké nebezpečí."

Celodenní jízda by také měla obsahovat jednu větší zastávku na vydatný oběd, ale rozhodně bychom neměli mířit ke stánkům rychlého občerstvení na hranolky s majonézou: "Nejen z toho důvodu, že obsahují velké množství tuku, ale je to celkově nezdravá potravina. Podle jedné studie bylo dokonce dokázáno, že pokrmy typu Fast food ovlivňují chování řidiče a působí na jeho smysly. Tato strava může také vést k popudlivosti, podrážděnosti a dokonce i ke zvyšování rychlosti jízdy."

Ideální je proto zastávka v restauraci či motorestu, kde si vybereme například ryby, drůbež, těstoviny či zeleninové saláty a to vše zapijeme vodou, čajem nebo minerálkou. Každopádně pro dostatečné trávení by přestávka na oběd měla trvat minimálně půl hodiny.

"Přibližně dvacet minut totiž trvá, než dorazí informace z žaludku do takzvaného centra sytosti, že už je člověk sytý."

Z jakých potravin si tedy nejlépe připravit lehkou svačinku do auta? Základem je zelenina, případně ovoce.

"Polovina housky potřená rostlinným tukem, plátek sýra a kousek papriky. Nebo jedno jablko a kousek tvrdého sýra."

A pamatujte si, že oblíbená káva nebo energetické drinky působí většinou jen krátkodobě a hlavně jsou močopudné.

autor: evk
Spustit audio