Na parkovišti podle pravé

15. prosinec 2006 13:00

Desetitisíce? Statisíce? Řekl bych, že spíš milóny. Cože to počítám? Upřímně, kdyby to byly peníze na mém účtu, vůbec bych se nezlobil, ale mluvím o počtu lidí, kteří tento víkend, a vůbec před vánoci, zavítají do nákupních center, aby nakupovali a nakupovali a utráceli a utráceli milióny. Zpravidla se vydávají autem, protože odvézt vánoční nákup v jedné tašce autobusem není v dnešní době reálná představa. A tak statisíce aut vytváří dlouhé kolony a okupují parkoviště v okolí hypermarketů. Jezdí se tam sice pomalu, ale k nehodě je hodně blízko. A kdo by si chtěl předvánoční čas komplikovat takovou lapálií. Zaměřili jsem se tedy na pravidla hry na takových parkovištích.

Je to jednoduché, jedná se o veřejnou komunikaci.

"V takových to prostorách před supermarkety a hypermarkety platí to, co na normálních pozemních komunikacích. To znamená, že se zde řídíme zásadami zákona 361 o silničním provozu," konstatuje JUDr. Zdeněk Svátek.

Zpravidla, kromě příjezdů, nejsou použity dopravní značky upravující přednost.

"Na takovýchto kříženích platí, tak jako na normální komunikaci, pravidlo pravé ruky. Tedy ten, kdo příjíždí z prava, má přednost a pokud zkušenosti ukazují správně, tak toto pravidlo je ve většině případů automaticky dodržováno."

Jiné je to při vyjíždění z parkovacího místa.

"V těchto případech pak platí zásada, že se zařazuji do provozu, čili jsem povinnen při vyjíždění ze stání označeného na vozovce bílými čarami dát přednost tomu, kdo jede jízdním pruhem, do kterého budu z parkoviště vyjíždět."

Samozřejmě, je to o vzájemné ohleduplnosti a pochopení. Když se budeme domnívat, že nám někdo při vyjíždění z parkovacího místa dává přednost, musíme být dvakrát obezřetnější a nepodlehnout nervozitě. Za nehodu bychom totiž vždy mohli my.

"Pokud by někdo vyjížděl z místa, na kterém měl vozidlo odstavené, když nakupoval a nedal by potom přednost vozidlu, které jede v průběžné vozovce, tak samozřejmě je vinnen právě tento řidič, protože už je zařazen do silničního provozu."

Tomu, kdo chce ušetřit nějaký ten krok a zaparkuje na místě pro zdravotně postižené, se může předvánoční nákup hodně prodražit.

"V takovémto případě pak hrozí pokuta 5 000 až 10 000 korun a zákaz řízení na půl roku až jeden rok."

Do nákupních center zpravidla zajíždějí i autobusy městské hromadné dopravy. Vezou vždy více lidí než v osobním autě, a tak mají při vyjíždění ze zastávky také jedno privilegium.

"Když pojedu kolem autobusu, který má zapnutý blinkr, a který se zařazuje do provozu, tak jsem povinnen mu dát přednost zpomalením nebo případně zastavením. Autobus tedy vyjíždí přednostně."

autor: pgj
Spustit audio